Μεγαλώνει η «ψαλίδα» πλούσιων και φτωχών στην κατανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊου

Εντείνεται η ανισότητα πλούσιων και φτωχών χωρών ως προς την πρόσβαση στα εμβόλια για τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Το χάσμα μεταξύ του αριθμού των εμβολίων που χορηγούνται στις πλούσιες χώρες και του αριθμού εκείνων που δίνονται μέσω του συστήματος Covax στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, διευρύνεται καθημερινά. Η άνιση κατανομή των εμβολίων δεν είναι μονάχα μια ηθική προσβολή. Είναι επίσης αυτοκαταστροφική, σε οικονομικό και επιδημιολογικό επίπεδο» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Το διεθνές σύστημα Covax δημιουργήθηκε από τον ΠΟΥ με στόχο να εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού σε περίπου 200 χώρες και εδάφη. Ωστόσο, ο Οργανισμός διαπιστώνει ότι πολλές πλούσιες χώρες διαθέτουν εμβόλια σε νέους και υγιείς, την ώρα που οι φτωχότερες χώρες δεν μπορούν να καλύψουν τις πιο ευάλωτες στον κορονοϊό πληθυσμιακές ομάδες

«Οι χώρες που επί του παρόντος εμβολιάζουν ανθρώπους που έχουν μικρή πιθανότητα να προσβληθούν από την Covid-19, το κάνουν σε βάρος της ζωής του υγειονομικού προσωπικού, των ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων σε άλλες χώρες», υπογράμμισε ο Γκεμπρεγέσους.

Και πρόσθεσε πως «ορισμένες χώρες βιάζονται να εμβολιάσουν όλον τον πληθυσμό τους ενώ άλλες δεν έχουν τίποτα. Αυτό μπορεί να τους δώσει κάποια ασφάλεια, βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας».

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.