Πλεύρης για Ογκολογική Μονάδα Παίδων: «Αναβαθμίζεται, δεν ιδιωτικοποιείται»

Απάντηση για τη μετατροπή του Κέντρου Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη, σε ογκολογικό κέντρο, έδωσε Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ξεκαθαρίζοντας, ότι αφενός μεν ότι οι γονείς δεν θα πληρώνουν για τις θεραπείες, και αφετέρου ότι διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας του κέντρου και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων δεν αλλάζουν.

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Star, υπογράμμισε ότι το ογκολογικό κέντρο θα μπορεί να αξιοποιεί και γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα μπορεί να πραγματοποιεί περισσότερες θεραπείες.

Πλεύρης για Ογκολογική Μονάδα Παίδων:«Αναβαθμίζεται, δεν ιδιωτικοποιείται»

«Το αναβαθμίζουμε δίνοντάς του την αυτονομία να είναι ογκολογικό κέντρο. Το ογκολογικό αυτό κέντρο δεν ιδιωτικοποιείται. Το δημόσιο έχει και την εποπτεία και τοποθετεί και το Διοικητικό Συμβούλιο. Ρητώς χρηματοδοτείται από το δημόσιο, όπως χρηματοδοτούνταν και όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται, παραμένουν και είναι δωρεάν ακόμα και για αυτούς που είναι ανασφάλιστοι. Δηλαδή, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση και επιπλέον οι εργασιακές σχέσεις παραμένουν οι ίδιες.

Αυτό σημαίνει ότι ιατροί οι οποίοι εργάζονται και οι νοσηλευτές παραμένουν με τη σχέση του Δημοσίου Δικαίου.

Αυτό όμως το οποίο κάνουμε και είναι προς όφελος των ασθενών, είναι ότι του δίνουμε μια ευελιξία ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που υπάγεται στο δημόσιο.

Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τις θεραπείες που κάνει τώρα με τους πόρους τους οποίους θα λαμβάνει είτε από δωρεές είτε και από την επιπλέον χρηματοδότηση που υπάρχει.

Θα μπορεί αυτόνομα να είναι σε συνεργασίες με το εξωτερικό, να παίρνει γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα που δεν είναι στο δημόσιο σύστημα και να τους πληρώνει, να βάζει περισσότερες κλινικές δομικές φαρμάκων, να βάζει περισσότερες θεραπείες.

Θα το καταλάβουν, όσοι μας βλέπουν, στο πρότυπο του Παπαγεωργίου που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, που είναι ένα νοσοκομείο που είναι μέσα στο ΕΣΥ και δεν έχει απολύτως καμία επιβάρυνση, να μπορεί να έχει πολύ περισσότερες υπηρεσίες για τα παιδιά μας».

Ο Υπουργός Υγείας, χαρακτήρισε «αισχρό ψεύδος» την πληρωμή των θεραπειών από τους γονείς. «Το λέω ευθέως, γιατί μόνο έτσι μπορώ να το απαντήσω. Όχι απλά δε θα πληρώνουν, θα έχουν περισσότερες δυνατότητες και πολύ απλά το λέτε, αυτή τη στιγμή έχουμε το δημόσιο λοιπόν το οποίο αντιστοίχως στο Παίδων δίνει τα χρήματα που αναλογούν. Παραμένει ο χαρακτήρας δημόσιος. Η ευελιξία που δίνεται είναι προς όφελος και εξηγώ γιατί: Σήμερα το Παίδων παίρνει κάποια χρήματα από το κράτος.

Αυτή τη στιγμή αυτονομούμε την ογκολογική μονάδα και την κάνουμε ογκολογικό κέντρο. Με τις δωρεές τις οποίες έχει ή με τις συνεργασίες στο εξωτερικό δε στηρίζεται μόνο στα χρήματα τα οποία λαμβάνει από εμάς.

Αλλά μπορεί αύριο το πρωί αν κρίνει ότι πρέπει να έχει ένα επιπλέον μηχάνημα να μπορεί να το πάρει, αν θέλει να έχει σχέση με έναν γιατρό ο οποίος εργάζεται στο εξωτερικό και θέλει να έχει μία συνεργασία να μπορεί να την έχει. Μπορεί να τον φέρει στην Ελλάδα, εάν θέλει να κάνει συνεργασίες απευθείας το ίδιο ως ογκολογική μονάδα με ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού για να αλλάζουν τεχνογνωσία».

Πλεύρης για εργασιακές σχέσεις 

«Όσον αφορά το προσωπικό δεν αλλάζει τίποτα. Οι οργανικές θέσεις παραμένουν στα νοσοκομεία που είναι, αλλά ανοίγουν παραπάνω θέσεις και για προσωπικό που μπορεί να έρχεται και να μην είναι στο δημόσιο σύστημα.

Η βασική τομή που κάνουμε, δεν είναι ότι ζητάμε χρήματα για θεραπείες όπως ψευδώς λέγεται, αλλά αντιθέτως, έχεις τους δημόσιους σου λειτουργούς γιατρούς, που είναι γιατροί του ΕΣΥ και δίνεις σε αυτό το Κέντρο τη δυνατότητα να προσελκύει και άλλους επιστήμονες που μπορεί να μην είναι στο δημόσιο σύστημα και να μπορούν να εντάσσονται και να εργάζονται.

Σήμερα για να φύγει ένα παιδάκι λόγου χάρη να πάει ενδεχομένως στο εξωτερικό ή να έρθει ένας γιατρός εδώ πέρα ακολουθείται μια διαδικασία μέσω ΕΟΠΥΥ ανώτατο υγειονομικού Συμβούλιο.

Πλέον αν έχει μια αυτοτέλεια αυτό το όργανο μπορεί απευθείας να φέρνει το γιατρό ο οποίος δεν είναι γιατρός του ΕΣΥ, να μπορεί να έχει σύμβαση με το ίδιο το κέντρο, να κάνει πράξεις στο ίδιο το κέντρο, να αμείβεται και αυτό τελικά να είναι προς όφελος των ίδιων των παιδιών»

Παράλληλα ο κ. Πλεύρης,  τόνισε ότι και ανασφάλιστος να είναι κάποιος μπορεί να πάει σε αυτό το κέντρο. «Όμως για να μην έχει έναν σκληρό πυρήνα ως προς τη λειτουργία του με τις δυσκολίες που μπορεί να έχει μια δημόσια δομή, αποκτά έναν χαρακτήρα που του δίνει ευελιξία προς όφελος των παιδιών.

Αυτό το έχουμε δει στο Ωνάσειο λόγου χάρη, το έχουμε δει στο Παπαγεωργίου, το φέρνουμε τώρα στον παιδικό καρκίνο. Και ρητώς λέμε ακριβώς για να άρουμε και κάποιες εύλογες εγώ θα πω, γιατί όταν ακούει κάποιος μια παραπληροφόρηση ότι μπορεί παιδιά να πληρώνουν, αν είναι δυνατόν, ερχόμαστε και το βάζουμε πανηγυρικά σε όλες τις διατάξεις.

Μεγαλύτερες και περισσότερες οιυπηρεσίες που θα λαμβάνουν τα παιδιά 

Αυτή τη στιγμή για να το πούμε σε νούμερα, ο παιδικός καρκίνος στη χώρα μας που παρουσιάζεται περίπου σε 300 παιδιά το χρόνο, είναι ένας αριθμός, μεγάλος αριθμός, είναι ιάσιμο στο κομμάτι του 80%. Δηλαδή σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες είναι στο 80%.

Για να πετύχεις να πας το 80% στα 100% γιατί μιλάμε για παιδιά, θέλουμε να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και να έρθουν εδώ πέρα περισσότερες θεραπείες.

Κρατάμε απόλυτα το δημόσιο χαρακτήρα του αλλά για να έχει μια ευελιξία το ίδιο, απευθείας να έρχεται σε επαφή με τα καλύτερα κέντρα που μπορεί να υπάρχουν παγκοσμίως, να φέρνει τεχνογνωσία, να φέρνει γιατρούς εδώ πέρα, του δίνουμε τη δυνατότητα να αξιοποιεί πολύ περισσότερους πόρους. Άρα γυρνάνε όλα αυτά πίσω στα παιδιά», κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.

Διαβάστε επίσης 

Πλεύρης για Τέμπη: 9 κλιμάκια ειδικών και Δίκτυο Κλινικών Ψυχικής Υγείας, στο πλευρό των τραυματιών και συγγενών των θυμάτων

Στάση εργασίας την Τετάρτη 15/3 για την Ογκολογική Μονάδα Παίδων από την ΠΟΕΔΗΝ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.