Ανησυχία για κουνούπια που φέρουν Δάγκειο και Ζίκα – Τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας

Μπορεί η εποχή να μη συνάδει με εκείνη που τσιμπάνε τα κουνούπια, όμως πλησιάζουν οι μέρες που τα ιδιαίτερα αυτά έντομα θα μας ενοχλήσουν και πάλι. Αυτή τη φορά, δε, προβληματίζει η επανεμφάνιση κουνουπιών, που σχετίζονται με τον Δάγκειο πυρετό, με Ζίκα και με τη νόσο Chikungunya. Το Υπουργείο Υγείας ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την επιτήρηση του φαινομένου.

- Advertisement -

Ιδιαίτερα απειλητικά για τη δημόσια υγεία είναι, μεταξύ άλλων, τα γνωστά κουνούπια τίγρεις (aedes aegypti), που προκάλεσαν Δάγκειο στη Γαλλία και στην Κύπρο πριν από λίγους μήνες. Τα συγκεκριμένα κουνούπια είναι διαβιβαστές (δηλαδή μεταφέρουν) των ιών του Δάγκειου πυρετού, του Ζίκα και άλλων ασθενειών, για τούτο και το Υπουργείο ζήτησε μέτρα, με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Μέτρα για τα κουνούπια ζητά το Υπουργείο

Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας εστιάζει περισσότερο την προσοχή σε περιοχές της χώρας μας, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου (σε ανθρώπους ή σε ζώα) ή κυκλοφορία του ιού σε κουνούπια ή κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης ή εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας σε ευάλωτες περιοχές (δηλαδή σε περιοχές με παρουσία ικανών διαβιβαστών ελονοσίας).

Οι Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας οφείλουν να ζητήσουν από τους διοικητές των νοσοκομείων να λάβουν έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ιδίως εάν διαθέτουν χώρους, στους οποίους τα κουνούπια αναπαράγονται, για παράδειγμα, λιμνάζοντα ύδατα, έλη, μεγάλες εκτάσεις πράσινου κτλ.

- Advertisement -

Σημαντική είναι η προστασία των ασθενών, των επισκεπτών και των εργαζόμενων σε μονάδες υγείας. Εκεί προτείνεται η τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων και σητών σε παράθυρα και σε πόρτες, η διάθεση και η χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων ή ανεμιστήρων, η διάθεση και η χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών χώρου, όταν κρίνεται απαραίτητο.

Επιπλέον οι δήμοι οφείλουν να προβαίνουν, παράλληλα με τις Περιφέρειες, στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, την εξυγίανση του περιβάλλοντος, την ευαισθητοποίηση των δημοτών και να υλοποιούν έργα διαχείρισης κουνουπιών, βάσει των προκαθορισμένων αρμοδιοτήτων τους.

Στην ίδια εγκύκλιο του Υπουργείου αναφέρεται ότι “τα κουνούπια είναι διαβιβαστές λοιμογόνων παραγόντων για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών και ότι σημαντικά δυσμενείς είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων στις περιοχές, όπου αναπτύσσονται υψηλοί πληθυσμοί κουνουπιών.

Η εμφάνιση μάλιστα κατά τα τελευταία έτη περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και από ελονοσία σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, καθώς και η ύπαρξη κινδύνου εισαγωγής άλλων ιών που μεταδίδονται με κουνούπια (ιών Zika, Chikungunya, Δάγκειου πυρετού), καταδεικνύουν την ανάγκη της οργάνωσης και έγκαιρης εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης των εντόμων αυτών”.

Διαβάστε επίσης

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για το Παιδιατρικό Ογκολογικό Κέντρο

Κορωνοϊός: Τα σημεία δωρεάν τεστ την Πέμπτη 9 Μαρτίου

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες των πιάτων

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.