Πλεύρης: Τα δέκα πρώτα χρόνια του ΕΟΠΥΥ ήταν τα δύσκολα χρόνια, τα δέκα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα χρόνια

“Τα δέκα πρώτα χρόνια του ΕΟΠΥΥ ήταν τα δύσκολα χρόνια, τα δέκα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα χρόνια”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξηγώντας πως “με τους ποιοτικούς δείκτες, με έλεγχο real time, με τεχνοκρατικά στοιχεία, παίρνοντας όλα τα καλά στοιχεία που έχει η αγορά, διατηρώντας όμως τον σκληρό δημόσιο χαρακτήρα του προς όφελος του πολίτη, τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι και τα καλύτερά χρόνια του ΕΟΠΥΥ“.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην εκδήλωση για τα “10 χρόνια ΕΟΠΥΥ” , αφού έκανε αρχικά μία αναφορά στην έναρξη του Οργανισμού, ανακοίνωσε ότι αναμένεται να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την ποιοτική αξιολόγηση των ιδιωτικών κλινικών και των κέντρων αποκατάστασης.

Πλεύρης: Ο πολίτης κέρδισε με τον ΕΟΠΥΥ

“Ήταν σημαντική η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ επειδή ένωσε διαφορετικά ταμεία και ο πολίτης κέρδισε, διότι για πρώτη φορά, εν μέσω μάλιστα μνημονιακών χρόνων, υπήρξε πρόσβαση συνολική όλων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες παρόχους. Μέχρι τότε με το κάθε ταμείο που συμβαλλόταν με τους ιδιώτες παρόχους υπήρχαν μεγάλες κατηγορίες συμπολιτών μας που εξαιρούνταν, γιατί τα ταμεία δεν είχαν συνεργασία”, ανέφερε ο κ. Θ. Πλεύρης.

“Όλοι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί «αδιαφορούν» ή δεν έχουν ως βασικό στόχο πως θα συμβληθούν αλλά έχουν ως βασικό στόχο πως θα πάρουν υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους. Ήδη ξεκινήσαμε και έχουμε τις πρώτες υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τους ποιοτικούς δείκτες για τους αξονικούς τομογράφους και τους μαγνητικούς τομογράφους και ήδη έχουν υπογραφεί και αναμένεται να εκδοθούν και οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την ποιοτική αξιολόγηση των ιδιωτικών κλινικών και των κέντρων αποκατάστασης διότι η αποζημίωση πρέπει να ακολουθεί την ποιότητα”, συνέχισε και πρόσθεσε τα εξής:

  • Βασικό στοιχείο το οποίο έχουμε από τους αξονικούς και τους μαγνητικούς τομογράφους ότι είναι ήδη και πριν εφαρμοστεί το μέτρο, έχει βγει μόνο η υπουργική απόφαση, η εφαρμογή ουσιαστικά είναι από τώρα, υπήρξε 10% βελτίωση των μηχανημάτων στην αγορά ενώ υπήρξαν μια σειρά από μηχανήματα στην αγορά τα οποία πρέπει να αποσυρθούν γιατί δεν έπρεπε να κυκλοφορούν.
  • Η πλήρης ψηφιοποίηση του ΕΟΠΥΥ όπου εδώ συνδέεται άμεσα και ο real time έλεγχος. Ήδη έχουμε ξεκινήσει με κάποιους παρόχους να έχουμε αυτή τη δυνατότητα και βλέπουμε και τα αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα είναι αφενός να ξέρει και ο πάροχος ότι από τη στιγμή που υπάρχει μια προέγκριση της πράξης από τον ΕΟΠΥΥ θα αποζημιωθεί. Να ξέρει και ο ΕΟΠΥΥ και να μπορεί να ελέγξει τη δαπάνη του.
  • Ο προσωπικός γιατρός είναι βασική δράση που έχει έρθει στον ΕΟΠΥΥ για να πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.
  • Τα δύο τελευταία χρόνια με μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και με τη στήριξη από το Υπουργείο Οικονομικών έχουμε αυξήσει σοβαρά τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, τα κλειστά όρια, τα οποία λαμβάνουν οι ιδιώτες πάροχοι.

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες των κλινικοεργαστηριακών γιατρών για τον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, ανέφερε ότι “αυτή τη στιγμή ένας από τους βασικούς τομείς οι οποίοι διαμαρτύρονται και διαμαρτύρονται και σήμερα που έχουν να κάνουν με τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς που τονίζω είναι βασικός συνεργάτης του ΕΟΠΥΥ και οι ιδιώτες γιατροί τα δυο τελευταία χρόνια έχουν λάβει πάνω από 150 εκατομμύρια, περίπου από 75 εκατομμύρια την κάθε χρονιά, ενίσχυση του προϋπολογισμού ακριβώς γιατί έχει κριθεί ότι θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός του clawback και της μεταφοράς ύλης που υπάρχει από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα λόγω των δύο χρόνων της πανδημίας. Αυτή η αύξηση του προϋπολογισμού μαζί με την προεργασία την οποία έχουμε κάνει με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα περάσει και από το Δ.Σ. και θα αποτυπωθεί και στο 2023”.

Πλεύρης: Τι θα γίνει στον ΕΟΠΥΥ το 2023

Μιλώντας για το 2023, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι “θα υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα οι πάροχοι οι οποίοι θα μπαίνουν στους ποιοτικούς δείκτες αυτομάτως η στόχευσή μας θα είναι σε αυτές τις κατηγορίες να υπάρχει και δραστική μείωση του clawback με σκοπό την πλήρη του απάλειψη.
Και ήδη πιστεύω στους μαγνήτες και στους αξονικούς που βέβαια κάποιοι το έχουν προσβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα είναι η κατηγορία που δεν θα υπάρξει clawback για το 2023.
Και για τις ιδιωτικές κλινικές και για τα κέντρα αποκατάστασης ακριβώς επειδή μπαίνουν ποιοτικοί δείκτες που βέβαια θα ισχύσουν από το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξουν και οι παρεμβάσεις αυτές στον προϋπολογισμό ώστε να εκτιμηθεί ότι αυτοί οι πάροχοι μπαίνουν και αξιολογούνται ποιοτικά”.

Τι πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο στους ιδιώτες παρόχους, πληρώνει 850 εκατομμύρια στο εθνικό σύστημα υγείας, πληρώνει 2 δισεκατομμύρια στο φάρμακο και μεγάλο μέρος αυτών των πόρων είναι είτε από την κρατική χρηματοδότηση, είτε από τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων.
“Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον ΕΟΠΥΥ. Δεν έχω δει και δεν έχω συναντήσει κανέναν που να μη θέλει να μη συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, διότι όλοι ξέρουν ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι μία βασική ασφάλεια, μία βασική πηγή χρηματοδότησης.
Τα δέκα πρώτα χρόνια ήταν τα δύσκολα χρόνια, τα δέκα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα χρόνια κι επειδή έχει παραδοθεί και το πόρισμα της επιτροπής που κάναμε για τη διαχείριση του clawback έχουμε να πούμε ότι το 80% των θεμάτων θα ανακοινωθούν την άλλη εβδομάδα, είναι θέματα στα οποία υπάρχει απόλυτη συμφωνία και θα υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες”, κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.

Διαβάστε επίσης

Με την Digital ID στο Gov.gr Wallet η επιβίβαση στις πτήσεις εσωτερικού

Σύνδρομο Ευθραυστότητας στην Τρίτη Ηλικία: Τι είναι και πώς μπορεί να προληφθεί

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.