Διχασμένοι οι γιατροί στο μέτωπο κατά του υπουργείου Υγείας

Ανοιχτή κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας εν μέσω τρίτου επιδημικού κύματος του κορονοϊού. Διαχωρίζει τη θέση του ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, τηρώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες του συστήματος Υγείας

Με το ΕΣΥ να λειτουργεί εκτός ορίων εξαιτίας των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid-19, η κυβέρνηση ζητά ενισχύσεις από ιδιώτες γιατρούς. Ωστόσο, ελάχιστοι έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα και πλέον δεν αποκλείεται η επιστράτευση.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξαν πολύωρες διαβουλεύσεις ανάμεσα στους γιατρούς και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι οποίες όχι μόνο δεν έφεραν αποτέλεσμα, αλλά πυροδότησαν κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών.

«Προσβλητικός και ανεπαρκής»

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) βάλλει πλέον ευθέως κατά του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, καταλογίζοντάς του ανεπάρκεια στη διαχείριση της κατάστασης και προβλητική συμπεριφορά απέναντι στους γιατρούς.

«Η στάση του υπουργείου Υγείας οδηγεί σε αδιέξοδο. Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο ΠΙΣ και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΙΣ.

«Να δοθεί πρωθυπουργική λύση»

Ο ΠΙΣ ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, αποκλείοντας ουσιαστικά κάθε περαιτέρω διάλογο με την Αριστοτέλους.

Σύμφωνα με το Σύλλογο, «ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης».

Διαχωρίζει τη θέση της η Αθήνα 

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη διαχωρίζει τη θέση του, επιχειρώντας μέχρι και σήμερα να συσπειρώσει τους γιατρούς στο στόχο ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Χθες το βράδυ, ο ΙΣΑ ανακοίνωνε πως η τοποθέτηση του ΠΙΣ δεν έχει την έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια ούτε του Συλλόγου της Αθήνας.

Ο Γιώργος Πατούλης έχει εκδώσει δύο αλλεπάλληλες ανακοινώσεις με τις οποίες καλεί τους γιατρούς σε συσπείρωση, ενώ για σήμερα έχει συγκαλέσει σύσκεψη των επιστημονικών εταιρειών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής, Αναισθησιολογίας και Πνευμονολογίας με σκοπό να βρεθούν οι γιατροί που θα ενισχύσουν το ΕΣΥ.

Μόνο 60 έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα

Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει 200 πνευμονολόγους, γενικούς γιατρούς, αναιασθησιολόγους και παθολόγους για την άμεση στήριξη των δημόσιων μονάδων Covid-19. Ωστόσο, μέχρι σήμερα μόνον 60 γιατροί έχουν ανταποκριθεί.

Κίνητρα

Τα κίνητρα που προβλέπονται για την ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς είναι μισθός 2000 ευρώ αφορολόγητος και ακατάσχετος, απαλλαγή από την συνδρομή στον ιατρικό σύλλογο για 5 χρόνια και απαλλαγή από την αστική ευθύνη.

Σήμα κνδύνου από τα νοσοκομεία

Με τους διασωληνωμένους ασθενείς του κορονοϊού να έχουν φτάσει τους 674, η πίεση στο σύστημα Υγείας είναι πλέον περισσότερο και από ασφυκτική.

Από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται και οι νέες αλλαγές με την προσθήκη του Κοργιαλένειου ως full covid νοσοκομείου και την ένταξη του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας στο σύστημα εφημεριών.πισ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.