Εντός της ημέρας οι αποφάσεις για επιστράτευση γιατρών

Στάση αναμονής τηρεί μέχρι ώρας η κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών οι οποίοι μέχρι και χθες δεν φαίνονταν διατεθειμένοι να ενισχύσουν το ΕΣΥ που πιέζεται ασφυκτικά εξαιτίας της έκρηξης κρουσμάτων κορονοϊού.

Αναμένονται ανακοινώσεις των ιατρικών συλλόγων

Οι πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων της χώρας συσκέπτονταν επί 12 ώρες χθες για να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Είχε προηγηθεί, άκαρπη, τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά την οποία και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν ανυποχώρητες.

Η ηγεσία του υπουργείου τονίζει ότι η υγειονονομική κρίση απαιτεί τη συνδρομή όλων, ΟΙ γιατροί αντιτείνουν μια σειρά από πρακτικές δυσκολίες.

Το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει τη συνδρομή 200 ιδιωτών γιατρών – πνευμονολόγων, παθολόγων, αναισθησιολόγων και γενικών γιατρών. Όμως μέχρι σήμερα, μόνον 60 γιατροί έχουν αναταποκριθεί στο κάλεσμα.

Ενότητα ζήτησε ο Γ.Πατούλης

Ύστατη έκκληση για ενότητα απήυθυνε στους γιατρούς ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

«Στην επιστράτευση, εμείς απαντάμε με συστράτευση. Ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό. Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης.

Εκπρόσωποι άλλων συλλόγων, πάντως, δεν φαίνεται να είναι τόσο διαλλακτικοί και δεν ενθαρρύνουν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Τι είπε ο Β.Κικίλιας στο Γενικό Κρατικό

Το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας βρέθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς», επιχειρώντας να τονίσει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών του ΕΣΥ.

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη», δήλωσε με νόημα ο υπουργός.

Σήμα κνδύνου από τα νοσοκομεία

Κι ενώ αναμένονται οι αποφάσεις, το ΕΣΥ συνεχίζει να λειτουργεί εκτός ορίων. Με τους διασωληνωμένους ασθενείς του κορονοϊού να έχουν φτάσει τους 672, η πίεση είναι πλέον περισσότερο και από ασφυκτική.

Από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται και οι νέες αλλαγές με την προσθήκη του Κοργιαλένειου ως full covid νοσοκομείου και την ένταξη του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας στο σύστημα εφημεριών.

Κίνητρα

Τα κίνητρα που προβλέπονται για την ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς είναι μισθός 2000 ευρώ αφορολόγητος και ακατάσχετος, απαλλαγή από την συνδρομή στον ιατρικό σύλλογο για 5 χρόνια και απαλλαγή από την αστική ευθύνη.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.