Βιταμίνη Ε: Η ουσία που «παγώνει» το χρόνο

Χάρη στην ιδιότητά της να «παγώνει» το χρόνο, η βιταμίνη Ε είναι γνωστή και ιδιαίτερα δημοφιλής στον γυναικείο πληθυσμό. Συγκαταλέγεται μάλιστα ανάμεσα στα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, καθώς συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, το οποίο ενοχοποιείται για την εκδήλωση διάφορων ασθενειών και τη γήρανση των ιστών.

Αν και κανένας, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει καταφέρει να νικήσει το γήρας, είναι δυνατόν να κρατήσουμε τον εαυτό μας νέο και υγιή για περισσότερα χρόνια, προσθέτοντας καθημερινά στη διατροφή τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, αναφέρουν οι γιατροί της Μayo Clinic.

Προφίλ

Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα ισχυρό λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό. Εναποτίθεται στις μεμβράνες των κυττάρων, εξουδετερώνοντας έτσι τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα του σώματος.

Τα μέλη της οικογένειας της βιταμίνης Ε μπορούν να χωριστούν σε 2 ομάδες: τις τοκοφερόλες και τις τοκοτριενόλες. Οι τοκοφερόλες (tocopherols) αποτελούν μια ομάδα λιποδιαλυτών χημικών ενώσεων παρόμοιας χημικής δομής (ομόλογες ενώσεις) με έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συλλογικά οι τοκοφερόλες, γνωστές ως βιταμίνη Ε, διακρίνονται με τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου σε: α, β, γ, δ, ε, ζ και η. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η α τοκοφερόλη (d-alpha-tocopherol). Χαρακτηρίζεται από καλύτερη απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα και με αυτήν την μορφή έχει διεξαχθεί η πλειονότητα των κλινικών μελετών της

Βιταμίνη Ε, πλούσια σε οφέλη

Τα οφέλη της βιταμίνης Ε πηγάζουν κυρίως από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, καθώς προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων, άρα και τη γήρανση. Επίσης, δρα προληπτικά στην αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων που έχουν άμεση σχέση με την ηλικία, όπως την στεφανιαία νόσο, την αρτηριοσκλήρωση, την άνοια και άλλες.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι η ιδιότητά της να προσφέρει ασπίδα προστασίας στις μεμβράνες των κυττάρων. Παράλληλα, συμμετέχει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στον σχηματισμό των μυών και άλλων ιστών.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, τα οφέλη που προσφέρει η βιταμίνη Ε στον οργανισμό δε σταματούν εδώ. Προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους, ενώ μειώνει την κόπωση και επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Επίσης, αναστέλλει την οξείδωση του μηχανισμού μεταφοράς λιποπρωτεϊνών στα αγγεία προστατεύοντάς τα έτσι από την αρτηριοσκλήρυνση, ενώ συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους κινδύνους εκδήλωσης καρδιακών επεισοδίων. Ένα ακόμη σημαντικό όφελός της είναι ότι, με τη λήψη της βιταμίνης Ε, ενισχύεται ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό, κυρίως των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Από ποιες πηγές μπορούμε να λάβουμε τη βιταμίνη E;

Ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλοί είναι ότι, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα λίπη από τη διατροφή τους, παραλείπουν πολύτιμες τροφές, όπως π.χ. το ελαιόλαδο, που παρέχει ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης Ε στον οργανισμό.

Για να αυξήσετε την πρόσληψη της θαυματουργής αυτής βιταμίνης, θα πρέπει να βάλετε στο πιάτο σας τροφές όπως ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα), σπανάκι, ελιές, ακτινίδια, σπαράγγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μοσχάρι, αβοκάντο, ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια.

Διαβάστε επίσης 

Γιατί χασμουριόμαστε, όταν βλέπουμε τους άλλους να χασμουριούνται;

Ξυπνάτε με συνάχι ή βουλωμένη μύτη σχεδόν όλον τον χρόνο; Πού οφείλεται

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.