Την ικανοποίηση του εκφράζει ο Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση για την ψήφιση διάταξης που προβλέπει τον διορισμό ατόμων – ΑΜΕΑ που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, μεταξύ των οποίων και η Κυστική Ίνωση, σε δομές υγείας της χώρας, στον νόμο για την Ανακουφιστική Φροντίδα που ψηφίστηκε στην Βουλή.
Όπως αναφέρει η κα Αγγελική Πρεφτίτση, πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση και συνταξιούχος δικηγόρος, «το θέμα αυτό είχε αναδείξει πρώτος ο σύλλογος μας και οι προσπάθειες μας γι’ αυτό είναι πολύχρονες. Η θετική κατάληξη του, μας γεμίζει χαρά, κυρίως γιατί γίνεται πλέον δυνατή η επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων με Κυστική Ίνωση στο Δημόσιο».
Ο διορισμός ατόμων με χρόνιες παθήσεις σε δημόσιες δομές υγείας
Ειδικότερα, όπως εξηγεί, «ενώ μέχρι πρότινος η νομοθεσία προέβλεπε τον άμεσο διορισμό σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας του ΕΣΥ αποφοίτων των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας συγκεκριμένων ειδικοτήτων, κατηγορίας ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ΤΕΕ, που είναι ΑΜΕΑ και πάσχουν από συγκεκριμένες σοβαρές παθήσεις, όπως Κυστική Ίνωση, Μεσογειακή Αναιμία, Αιμορροφιλία και άλλες, δεν περιελάμβανε προφανώς εκ παραδρομής, άλλες παραϊατρικές ειδικότητες, εξαιρετικά και εξίσου σημαντικές για την εκτέλεση του έργου στις δομές υγείας.
«Ο Σύλλογος μας», προσθέτει η πρόεδρος του σωματείου, «από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε από μέλος του που τυγχάνει επισκέπτης υγείας, εργάστηκε οργανωμένα και με συντονισμένες ενέργειες και έγγραφα σε συνεργασία με άλλα σωματεία ασθενών και επαγγελματικά σωματεία, προκειμένου να αναδείξει το ζήτημα στους αρμόδιους φορείς.
Μάλιστα, για το θέμα είχε καταφέρει να εκδοθούν θετικές εισηγήσεις των αρμοδίων και ύστερα από επικοινωνία με βουλευτές όλων των κομμάτων, κατατέθηκε πρόσφατα σχετική τροπολογία για το ζήτημα σε άλλο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με πρωτοβουλία του Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Φραγγίδη, ιατρού και από άλλους βουλευτές της παράταξής του, η οποία όμως δεν ψηφίστηκε τότε.
Στη συνέχεια, όπως πληροφορηθήκαμε», συνεχίζει η κα Πρεφτίτση, «ο υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, ανταποκρινόμενος άμεσα στο αίτημά μας, συμπεριέλαβε την σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα, περιλαμβάνοντας το σύνολο των παραϊατρικών ειδικοτήτων που εργάζονται σε δομές υγείας.
Η ψήφιση της νέας αυτής διάταξης, δίνει το δικαίωμα για άμεσο διορισμό ατόμων με χρόνιες παθήσεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους και αποφοίτους των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας συγκεκριμένων ειδικοτήτων, κατηγορίας ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ΤΕΕ, δηλαδή νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους, βιολόγους, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, κοινωνικούς λειτουργούς, φαρμακοποιούς, χημικούς, βιοχημικούς, μαίες/μαιευτές, επισκέπτες/τριες υγείας, διαιτολόγους, διατροφολόγους, τεχνολόγους τροφίμων και διατροφής, οπτικούς, ορθοπτιστές (οπτικοί-οπτομέτρες), λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, οδοντοτεχνίτες, ραδιολόγους-ακτινολόγους, φυσικούς-ακτινοφυσικούς, φυσικούς ιατρικής, βρεφονηπιοκόμους και πτυχιούχους του τμήματος δημόσιας και κοινοτικής υγείας, οι οποίοι πλέον θα μπορούν με αίτηση τους να διορίζονται σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας του ΕΣΥ της επιλογής τους, με ταυτόχρονη σύσταση προσωποπαγούς θέσης της ειδικότητας τους».
«Το γεγονός αυτό», προσθέτει η κα Πρεφτίτση, «συμβάλλει στην εξασφάλιση της επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης των ΑΜΕΑ, δίνοντας σε αυτούς την δυνατότητα άσκησης του λειτουργήματός τους στο ΕΣΥ και στην αύξηση του προσωπικού στα νοσοκομεία και στις δομές υγείας της χώρας, πολύ δε περισσότερο την παρούσα περίοδο που διανύουμε που τόσο το δευτεροβάθμιο, όσο και το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας έχει ανάγκη.
Ελπίζουμε», καταλήγει η πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση «και στο μέλλον τα αντανακλαστικά του Υπουργείου Υγείας να είναι το ίδιο άμεσα και αποτελεσματικά σε ζητήματα που θέτουμε».
Διαβάστε επίσης
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας για τον Χρήστο και για κάθε παιδί με αυτισμό