Παρέμβαση Πλεύρη για τις ελλείψεις στα φάρμακα – Με ανάκληση άδειας λειτουργίας, κινδυνεύουν οι φαρμακαποθήκες

Με ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους απειλούνται οι φαρμακαποθήκες,  που δεν δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα τους σε φάρμακα, που εμφανίζουν έλλειψη στην αγορά.  Αναλυτικότερα, ο υπουργός Υγεία, Θάνος Πλεύρης, έδωσε εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει 5 πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται να εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων στην ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού,  με αφορμή την έλλειψη που παρατηρείται σε ορισμένα φάρμακα, κατόπιν καταγγελίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων.

Παρέμβαση Πλεύρη για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του υπουργού Υγείας, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι εν λόγω πολυεθνικές εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων από όσες απαιτούνται θα πρέπει “να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρίες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα των πολιτών”.

Υπενθυμίζεται πώς, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Συλλόγο Φαρμακαποθηκάριων, το ύψος του καταγγελλόμενου υποεφοδιασμού ανέρχεται στο 60% σε κάποιες περιπτώσεις και αφορά φάρμακα όλων των θεραπευτικών κατηγοριών.

Καταγγελία Πανελληνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων

Στις 22 Νοεμβρίου έπειτα από καταγγελία του Πανελληνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων για φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν μειωμένες ποσότητες φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε εντολή στον ΕΟΦ να ελεγχθούν πέντε πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αποφάσισε να ελεγχθούν άμεσα 5 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, «θα επιβληθούν οι αυστηρότερες ποινές», διεμήνυσε ο υπουργός στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, στις οποίες θα διενεργηθεί έλεγχος για τεχνητή πρόκληση ελλείψεων φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Ο έλεγχος αποφασίστηκε μετά από καταγγελία των φαρμακοθηκαρίων.

Υπενθυμίζεται πως, για την αντιμετώπιση της έλλειψης σε φάρμακα, το υπουργείο Υγείας έχει λάβει μέτρα όπως: α) η έκδοση της επικαιροποιημένης λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών που θα αναρτηθεί σήμερα, β) η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικων φαρμάκων και γ) η αύξηση των εισαγωγών.

Διαβάστε επίσης  

Θ. Πλεύρης από το Συμβούλιο Υπουργών: Απαιτείται λύση για τα εμβόλια της COVID-19 που δεν μπορούμε πια να απορροφήσουμε

Έξαρση ιώσεων, αύξηση στις επισκέψεις σε γιατρούς και σε νοσοκομεία και σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.