Πλεύρης: Μόνο εμβολιασμένοι υγειονομικοί στα νοσοκομεία- Έρχεται υποχρεωτικό πρωτόκολλο εμβολιασμού

Υποχρεωτικό πρωτόκολλο εμβολιασμού για όλους τους υγειονομικούς εξετάζει το υπουργείο Υγείας, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.  Όπως είπε, εξετάζουν στο υπουργείο Υγείας, τη θέσπιση ενός συνολικού πρωτόκολλου εμβολιασμού για τους υγειονομικούς. Αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται και σε άλλες χώρες, όπως ανέφερε, προσθέτοντας όμως ότι αυτή είναι κουβέντα που θα ακολουθήσει.

Για το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο κος Πλεύρης είπε, ότι  ήδη υπάρχει μία απόφαση του ΣτΕ που έκρινε το μέτρο συνταγματικό. Δεν προσχώρησε το ΣτΕ στη θέση την οποία έχω εκφράσει προσωπικά, ότι αυτοί οι άνθρωποι δηλαδή πρέπει να φύγουν από το εθνικό σύστημα υγείας και να μπουν άλλοι στη θέση τους, ασχέτως πανδημίας και το ΣτΕ έχει μία συγκεκριμένη απόφαση η οποία μας λέει, όσο συντρέχουν όροι και προϋποθέσεις που δικαιολογούν το μέτρο, είναι δικαιολογημένη η παράταση.

Το μέτρο ίσχυε μέχρι 31 Μαρτίου, μέχρι τότε κρίθηκε συνταγματικό, από 31 Μαρτίου το παρατείναμε για 31 Δεκεμβρίου και οφείλω να σας μεταφέρω τα στοιχεία που έχουμε στείλει στο ΣτΕ και θα ήθελα να τα πω κιόλας από εσάς.

Το 1ο τρίμηνο του 2022 η χώρα μας είχε 6.460 θανάτους, εκ των οποίων οι 3.772, ποσοστό 58% ήταν ανεμβολίαστοι και 42% εμβολιασμένοι.

Παράλληλα είχε 2.475 διασωληνωμένους συμπολίτες μας, εκ των οποίων οι 1721, το 70% ήταν ανεμβολίαστοι, οι 754 εμβολιασμένοι. Αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αναφερόμαστε σε περίοδο που το ποσοστό κάλυψης των ατόμων άνω των 60, που αναφέρονται οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις, ήταν στο 91,2%.

Δηλαδή, αυτή τη στιγμή για να το πούμε απλά στον κόσμο, ενώ είχαμε εμβολιαστική κάλυψη 91%, από το 91% οι διασωληνωμένοι ήταν 30% και οι θάνατοι 48% και μόλις από το 9% των συνανθρώπων μας που είχαν παρασυρθεί και δεν είχαν εμβολιαστεί ήταν το 58% των θανάτων και το 70% των διασωληνώσεων. Τα νούμερα είναι αδυσώπητα.

Όποιος δεν πιστεύει στην επιστήμη δε θέλω να είναι στο ΕΣΥ

Αυτή τη στιγμή ο μη εμβολιασμός και κάποιες φωνές που ακούγονται και χαϊδεύουν και προσέξτε πως παραποιούν τα νούμερα, άμα δούμε το νούμερο μόνο του 58% ανεμβολίαστοι θάνατοι, 42% εμβολιασμένοι, σου λέει ο άλλος είναι τρομακτική διαφορά; Είναι τρομακτική διαφορά, γιατί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ήταν 91%.

Όλες οι μελέτες δείχνουν, γιατί εδώ πέρα είμαστε στο ευαίσθητο σημείο των υγειονομικών, ότι ακόμα και στις νεότερες μεταλλάξεις, όταν πάρθηκε η απόφαση τότε του Μαρτίου, ακόμα και σε αυτές τις μεταλλάξεις όχι στο βαθμό που ίσχυε στην πρώτη φάση, αλλά σε σημαντικό βαθμό, οι ανεμβολίαστοι μετέδιδαν πιο εύκολα από τους εμβολιασμένους.

Οπότε πολύ λογικά έστω και για 1% ή 2% που μπορεί κάποιος να μεταδίδει πιο εύκολα, έστω και γι΄ αυτό δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να έχουμε άνθρωπο μέσα, ο οποίος μπορεί να μεταδώσει σε έναν ογκολογικό ασθενή.

Η δική μου θέση και την έχω πει, είναι ότι και να περάσει η πανδημία, άνθρωπος που δεν πιστεύει στην επιστήμη δε θέλω να είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Θεωρητικά λοιπόν βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας της πρώτης που έκρινε ότι το μέτρο πρέπει να ξανακρίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προφανώς αν δεν υπάρχει πανδημία μετά δεν δικαιολογείται σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας εξ αυτού του λόγου να απομακρυνθούν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όμως οφείλω να σας πω ότι με την αναπληρώτρια εξετάζουμε αυτή τη στιγμή και εκεί πέρα το κάνουν και άλλες χώρες και θα ήμασταν συνταγματικά ανεκτοί, να υπάρξει συνολικό πρωτόκολλο εμβολιασμού για τους υγειονομικούς κάποια στιγμή γιατί τώρα είναι η πανδημία Covid αλλά υπάρχει και ένα συνολικό πρωτόκολλο που μπορεί να συνδυάζονται με ηπατίτιδες με διάφορες άλλες ασθένειες και να υπάρχει πια πρωτόκολλο εμβολιασμού για τους υγειονομικούς.

Ναι, υπό την έννοια ότι στα πλαίσια της συνταγματικότητας του μέτρου της αναστολής, το ΣτΕ στο πλαίσιο ελέγχου της συνταγματικότητας του μέτρου της αναστολής, το δικαιολογεί μόνο σε συνδυασμό με την πανδημία. Οπότε το ανώτερο που λέτε εσείς, που συνδυάζεται με την απόλυση, θεωρητικά και όλα αυτά μπορούν να εξεταστούν, μπορείς από εδώ και πέρα να βάζεις όρους και προϋποθέσεις.

Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που θα το δούμε. Εγώ σας έχω πει ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης και έχουμε εκφράσει με απόλυτο τρόπο την κυβερνητική γραμμή».

Πλεύρης για το νομοσχέδιο ΕΣΥ

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει δύο σημεία στα οποία γίνεται μια μεγάλη κουβέντα και θα προσπαθήσω να το πω απλά και να εξηγήσω και τη σημασία αυτών των διατάξεων για τον πολίτη. Όχι για το γιατρό, για τον πολίτη, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι, αφορά  κυρίως σε άγονες ειδικότητες, δηλαδή εκεί πέρα που είναι λιγότεροι οι γιατροί από όσους χρειαζόμαστε σε ειδικότητα και σε περιοχές.

«Δεν μας περισσεύουν οι γιατροί πια και αν θέλουμε να έχουμε νοσοκομεία στελεχωμένα με γιατρούς υποχρεωτικά θα πάμε σε αυτές τις λύσεις».

Διαβάστε επίσης 

Πλεύρης: Δημιουργείται μητρώο καταγραφής και επιτήρησης κρουσμάτων σεξουαλικής βίας

Ο πονοκέφαλος του Θεοκλή, η υποχώρηση του Θάνου και οι φιλοφρονήσεις του Μάριου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.