Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι φυσικοθεραπευτές για το clawback

Στο ΣτΕ καταφεύγουν οι φυσικοθεραπευτές για την κατάργηση του clawback. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, κατέθεσε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας της υπ’ αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 26284/16-06-2022 απόφαση του Υπουργού Υγείας (“Επιτρεπόμενα όρια δαπανών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έτους 2022, για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και ιατροτεχνολογικά προϊόντα και συμπληρώματα ειδικής διατροφής”, ΦΕΚ Β΄3144/22-06-2022), κατά το μέρος που αφορά τον προσδιορισμό επιτρεπόμενων ορίων δαπανών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες φυσικοθεραπείας από φυσικοθεραπευτές και εργαστήρια φυσικοθεραπείας.

Ο Π.Σ.Φ., από την πρώτη στιγμή της επιβολής του μέτρου της αυτόματης επιστροφής (ρήτρα claw back) στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές, είχε αντιδράσει έντονα, τονίζοντας τον εντελώς άδικο χαρακτήρα του συγκεκριμένου μέτρου, που περιορίζει δραστικά το ύψος των ήδη συμφωνημένων απολαβών τους.

Οι τότε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, ως δικαιολογητική βάση για την επιβολή του εν λόγω μέτρου, προέβαλαν την ανάγκη αντιμετώπισης της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, που υπαγόρευε την συγκράτηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ εντός των ορίων του λεγόμενου κλειστού προϋπολογισμού, ως απόρροια «μνημονιακής» υποχρέωσης της χώρας μας.

«Σήμερα, ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, αναφέρει ο ΠΣΦ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, η άρση της εποπτείας την 20η Αυγούστου 2022, «…κλείνει έναν δωδεκαετή κύκλο που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία», ενώ ταυτόχρονα «σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων».
Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι οι Φυσικοθεραπευτές και τα συναφή επαγγέλματα υγείας τα οποία υφίστανται το ληστρικό μέτρο του clawback βρίσκονται, για ανεξήγητους λόγους, στο στόχαστρο της παρούσας κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει να «σφυρίζει αδιάφορα» στις εκκλήσεις του Π.Σ.Φ. για την κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου.
Το χειρότερο δε είναι ότι το υπουργείο Υγείας και τα συναρμόδια υπουργεία αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε βήμα προς τη κατεύθυνση, της απάλειψης αυτής της αδικίας».
Ενώ ο Π.Σ.Φ. έχει καταθέσει σειρά προτάσεων, όπως π.χ. την αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για φυσικοθεραπείες, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματική ετήσια ζήτηση ή τον συμψηφισμό του clawback με δαπάνες R&D και επενδυτικών σχεδίων για τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, όπως συνέβη με άλλους κλάδους, εντούτοις «οι αρμόδιοι φορείς κωφεύουν», αναφέρει.

Ο πρόεδρος των φυσικοθεραπευτών για το clawback

Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. κ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Ο Π.Σ.Φ., εξαντλώντας τα νόμιμα μέσα, αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ για την κατάργηση του ληστρικού μνημονιακού μέτρου του clawback για τους φυσικοθεραπευτές.

Θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτη τη στάση του ΕΟΠΥΥ, του υπουργείου Υγείας και των συναρμόδιων υπουργείων, που κουτοπόνηρα συνεχίζουν την ισχύ ενός μνημονιακού μέτρου, που επιβλήθηκε σε άλλες εποχές, όπου προτεραιότητα ήταν η σωτηρία ενός έθνους από την οικονομική καταστροφή.

Πλέον, μετά την επίσημη ανακοίνωση από τα χείλη του πρωθυπουργού στις 20 Αυγούστου 2022 για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, που – σύμφωνα με τις δηλώσεις του – «…σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους…», εκλείπουν οι δικαιολογίες για τη διόρθωση αυτής της «ληστείας».

Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να δεχόμαστε την αφαίμαξη από τα εισοδήματά μας, των χρημάτων για υπηρεσίες που αποδεδειγμένα έχουμε προσφέρει.

Για τον κλάδο των φυσικοθεραπευτών δε, δεν ισχύει καν το γελοίο και απαράδεκτο επιχείρημα περί «τεχνητής ζήτησης», καθώς οι φυσικοθεραπευτές δεν μπορούν οι ίδιοι να συνταγογραφήσουν τις συνεδρίες που πραγματοποιούν.

Το απαράδεκτο μνημονιακό μέτρο πρέπει να λάβει τέλος και γι΄ αυτό προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας δικαίωση».

Διαβάστε επίσης

Ειδικευόμενη γιατρός στο Γεννηματάς η 29χρονη που σκοτώθηκε στην περιφερειακή Υμηττού

Ίλιγγος: Αφορά όλες τις ηλικίες και μπορεί να αντιμετωπιστεί

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.