Αλλάζει το κλίμα με τον Προσωπικό Γιατρό: Πόσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Αλλάζει το κλίμα σχετικά με τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού αφού τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των γιατρών που δηλώνουν συμμετοχή αυξάνεται. Καθώς λοιπόν φαίνεται ότι κάμπτονται σε έναν βαθμό οι αρχικές αντιρρήσεις που είχαν, μέχρι χθες (18/8), σύμφωνα με πληροφορίες του HealthStories, σε όλη τη χώρα υπήρχαν 930 ιδιώτες προσωπικοί γιατροί που είχαν εγγραφεί, εκ των οποίων οι 586 ήταν οικογενειακοί και ανανέωσαν τη σύμβασή τους.

Στην Αττική, η πλατφόρμα εγγραφής για τους πολίτες αναμένεται να ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου, με την ελπίδα ότι θα έχουν βρεθεί περισσότεροι γιατροί, καθώς προς ώρας έχουν εγγραφεί 419 ιδιώτες προσωπικοί γιατροί, εκ των οποίων οι 258 οικογενειακοί.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι οι εγγραφές των γιατρών παρατείνονται για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο έως τις 31/08/2022 λόγω του περιορισμένου αριθμού τους.

Οι εγγραφές των πολιτών θα ξεκινήσουν την 01/09/2022 για τις δύο αυτές περιοχές.

Να σημειωθεί ότι, το υπουργείο Υγείας εκτιμούσε ότι εκτός από τις νέες εγγραφές γιατρών θα υπήρχαν ούτως ή άλλως διαθέσιμοι και οι υπάρχοντες 850 οικογενειακοί γιατροί που θα γίνονταν προσωπικοί αλλά και οι 2.100 γιατροί του δημοσίου που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ.

Μετάθεση ποινών

Πάντως η έλλειψη γιατρών αναμένεται να οδηγήσει και στη μετάθεση των «ποινών» για τους πολίτες που δεν έχουν επιλέξει προσωπικό γιατρό. Άλλωστε και να θέλουν να εγγραφούν, δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση αφού η πλατφόρμα δεν καλύπτει τα περίπου 8 εκατ. των ασφαλισμένων που πρέπει να ενταχθούν στο νέο σύστημα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthStories, έχει ήδη δρομολογηθεί η μετάθεση των 5 βασικών ποινών για τους ασφαλισμένους που δεν θα διαθέτουν προσωπικό γιατρό.

Να σημειωθεί ό,τι από την 1η Οκτωβρίου, με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις, όσοι πολίτες δεν διέθεταν προσωπικό γιατρό θα είχαν ποινές.Η ημερομηνία όμως αναμένεται να μετατεθεί για αργότερα.

Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει:

Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Γιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατά 10%

Διαβάστε επίσης 

ΙΣΑ: Δικαίωμα και όχι υποχρέωση ο Προσωπικός Γιατρός

COVID-19: Τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη δεν σχετίζονται με πρόωρο τοκετό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.