Αντιπαράθεση Πλεύρη – Ξανθού για τα διαγνωστικά κέντρα

Αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τον τομεάρχη Υγείας του ΣYΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Ξανθό, με φόντο την τριήμερη απεργία των διαγνωστικών κέντρων από σήμερα (18/7). Οι κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί του ιδιωτικού τομέα διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για περικοπές αμοιβής μέχρι και 50% από τον ΕΟΠΥΥ.

Με ανακοίνωσή του, ο κ. Ξανθός χαρακτηρίζει δυσβάσταχτη και μη διαχειρίσιμη πλέον μορφή που έχει πάρει το πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback),  που επιβαρύνει οριζόντια και ανισότιμα τα διαγνωστικά εργαστήρια.

Η κινητοποίηση αυτή, σημειώνει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι αποτέλεσμα της διαρκούς επιδείνωσης της κατάστασης και της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για δραστική παρέμβαση στο ζήτημα της διαγνωστικής δαπάνης και προσθέτει:  Θεωρούμε ότι  η κινητοποίηση αυτή  εδράζεται στην αγωνία των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών για την επιβίωση ενός  κλάδου που καλύπτει σημαντικές  υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας  και καλούμε τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη σε ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο  μαζί τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση Ξανθού 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει και δεσμεύεται ταυτόχρονα στο πλαίσιο της  νέας προοδευτικής διακυβέρνησης :

1. Να αναγνωριστεί η σοβαρότητα του προβλήματος και η ανάγκη  πολυεπίπεδων  διαρθρωτικών παρεμβάσεων  ώστε να περιοριστεί το clawback σε βιώσιμα επίπεδα για τους παρόχους υγείας .

2. Να ελεγχθεί αποτελεσματικά  η  ζήτηση  εργαστηριακών εξετάσεων μέσω επιστημονικά έγκυρων  διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

3. Να υπάρξει σταδιακή αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις και η σύγκλιση τους με τους αντίστοιχους μέσους όρους της Ευρώπης.

4. Να αυξηθεί η δυναμικότητα  (capacity) των δημόσιων εργαστηρίων ώστε να μειωθεί η ζήτηση υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Η κατά προτεραιότητα  στήριξη του ΕΣΥ σε τομείς που υπολείπεται διαχρονικά  όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις,  είναι το πρόταγμα της μετα-covid εποχής .

5. Να διασφαλιστεί η  δίκαιη  κατανομή του clawback , με βάση τη  συμβολή  κάθε είδους εξετάσεων ή παρόχων στη συνολική ετήσια υπέρβαση του προϋπολογισμού.

6. Να καταργηθεί η προείσπραξη του 70% του claw back κάθε μήνα, που είναι εκτός λογικής και έχει επιβαρύνει δραματικά το πρόβλημα.

7. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για διαγραφή μέρους των επιπλέον χρεών που έχουν επιφορτιστεί τα διαγνωστικά εργαστήρια  και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί , στη λογική της ελάφρυνσης της κοινωνίας και της οικονομίας από ιδιωτικά χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια  της πανδημίας . Είναι γνωστό ότι λόγω δυσλειτουργίας του ΕΣΥ την περίοδο της υγειονομικής κρίσης ,  αυξήθηκε η  ζήτηση  υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους  και άρα το clawback .

8. Να θεσμοθετηθεί και για τα εργαστήρια ο μηχανισμός  του «αναπτυξιακού clawback» , δηλαδή η δυνατότητα συμψηφισμού χρεών με επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό και ανάπτυξη νέων καινοτόμων διαγνωστικών υπηρεσιών .

9. Να επανεξεταστεί πλήρως η ρύθμιση των ποιοτικών κριτηρίων για τη σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παρόχους και να υπάρξουν  θεσμικές εγγυήσεις  ότι δεν θα παγιωθεί  η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς σε  βάρος των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων.

10. Να μην υλοποιηθεί η πρόσφατη ρύθμιση για κατάργηση  της ΥΠΕΔΥΦΚΑ ( εξειδικευμένου ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΠΥΥ) και η εκχώρηση της αρμοδιότητας  του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο ( real time) σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες .

Το στοίχημα της «επόμενης μέρας» μετά την πανδημία είναι η γενναία επένδυση νέων πόρων ( ανθρώπινων και υλικών) για την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας και για τη βιώσιμη συνεργασία του με ένα ιδιωτικό τομέα που θα λειτουργεί με κανόνες και έλεγχο,  με τελικό στόχο τη καθολική , ισότιμη και ποιοτική κάλυψη των αναγκών των πολιτών και την εξάλειψη των υγειονομικών ανισοτήτων .

Απάντηση Πλεύρη

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, “Η πραγματικότητα διαψεύδει τον κ. Ξανθό, που ο ίδιος δεν έκανε τίποτα για την μείωση του clawback και αντιθετως ενέταξε στην αποζημίωση δεκάδες εξετάσεις χωρίς να μεταφέρει πόρους στον προϋπολογισμό των διαγνωστικών κατά τη θητεία του, κάνοντας δήθεν κοινωνική πολιτική αυξάνοντας το clawback.

Πρώτη φορά οι προϋπολογισμοί των διαγνωστικών κέντρων έχουν αυξηθεί 57 εκ ευρώ για το 2021 και 55 εκ ευρώ για το 2022, ενώ αναμένεται και επιπλέον ενίσχυση. Παράλληλα ρυθμίστηκε το θηριώδες clawback που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε 120 δόσεις και λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την μείωση του. Με real time έλεγχο, δείκτες ποιότητας και έλεγχο συνταγογράφησης προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη δραματική κατάσταση που παρέδωσε ο ίδιος στον κλάδο.

Με περισσό θράσος ο κ. Ξανθός που συκοφαντεί τους κλινικοεργαστηριακούς, τα διαγνωστικά κέντρα και όλους τους ιδιώτες παρόχους σε κάθε τοποθέτηση του ότι δήθεν δεν συνέβαλαν τίποτα στην υγειονομική κρίση, κοπτεται τώρα για το clawback το οποίο η κυβέρνηση του το γιγάντωσε” καταλήγει η γραπτή απάντηση του κ. Πλεύρη.

Διαβάστε επίσης 

Σύνδρομο long COVID: Ο μηχανισμός πίσω από τα συμπτώματα – Στα σκαριά online εργαλείο υποστήριξης

ΕΟΔΥ: Τι να προσέξετε στo ταξίδι – Οδηγίες και συστάσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.