Προσωπικός γιατρός: Πότε αναμένεται η έναρξη των εγγραφών για τους πολίτες

Υποχρεωτική για κάθε πολίτη θα είναι η εγγραφή στο σύστημα του “Προσωπικού Γιατρού”, ωστόσο είναι εμφανής η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας και των εγγραφών. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα λέει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο προσωπικός γιατρός είναι πλέον απαραίτητος.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες, στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την εγγραφή μας στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με βάση το οποίο όλοι μας θα έχουμε το Προσωπικό μας Γιατρό. Ο λόγος της καθυστέρησης αφορά στο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εγγραφή των γιατρών, καθώς ο αριθμός που θέλει να μπει στη διαδικασία είναι τεράστιος.
Πάντως, σε ό,τι αφορά στα κονδύλια για την εγγραφή εκατομμυρίων πολιτών είναι εξασφαλισμένα.

Τι δηλώνει ο Πλεύρης

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, κατά την ομιλία του στο προχθεσινό συνέδριο του Economist, ήδη κατά την πρώτη εβδομάδα που έχει ανοίξει το σύστημα, η επιθυμία των ιατρών να εγγραφούν έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες του.
Όπως σημειώνει αυτό συμβαίνει “Διότι για πρώτη φορά ερχόμαστε να δώσουμε ρεαλιστικά χρήματα στους γιατρούς. Είναι χρήματα που θα φτάνουν τις 70 χιλιάδες ευρώ το έτος, και υπάρχει και ένα ρεαλιστικό πλαίσιο ωραρίου με ραντεβού που κλείνονται από 15 ώρες έως 35 ώρες την εβδομάδα”.
Συμπληρώνει ακόμη ότι “μέχρι 31/7 που έχουμε δώσει το χρόνο, η πληθώρα των γιατρών είναι τέτοια που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τις οποίες έχουμε”.

Τι θα συμβεί αν δεν έχεις προσωπικό γιατρό

Ο Υπουργός επισημαίνει ακόμη ότι “όποιος δεν μπει σε προσωπικό γιατρό από τη στιγμή που τον δίνουμε δωρεάν θα έχει αυξημένη συμμετοχή και στον ΕΟΠΥΥ και σε όλες τις φαρμακευτικές εξετάσεις 10% και 20%. Και στην πορεία θα εφαρμοστεί. Ήδη έχουν βγει και οι υπουργικές αποφάσεις, για το gatekeeping και την προτεραιότητα στα νοσοκομεία σε όσους έχουν προσωπικούς γιατρούς”.
“Δεν μπορεί να υποστηριχθεί από κανέναν η λογική ότι ξυπνάω το πρωί και πάω στο νοσοκομείο χωρίς να με στείλει ένας γιατρός. Και αυτός ο γιατρός είναι ο προσωπικός γιατρός. Είναι προφανώς και ο ειδικός γιατρός, όταν συνδυάζεται με το νοσοκομείο, αφού έχει ακολουθηθεί όλη η διαδικασία των παραπομπών. Είναι ένας θεσμός που θα πετύχει και εάν έχω ένα cent παραπάνω στον προϋπολογισμό, εδώ θέλω να είμαι ειλικρινής στη φαρμακοβιομηχανία που βλέπω, θα πάνε στον προσωπικό γιατρό”.
Ο κ. Πλεύρης ήταν έως και απειλητικός απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες, σημειώνοντας ότι: “Εάν είναι να πετύχει το μοντέλο και χρειάζεται να πάρω λεφτά, θα πάρω λεφτά από τη φαρμακοβιομηχανία να τα δώσω στον προσωπικό γιατρό. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα πετύχει, οι γιατροί θα μπουν στο σύστημα, θα υποστηριχθεί. Δεν θα έχουμε σε εγκατάλειψη τον Έλληνα ασθενή, να κινείται και να μην ξέρει. Θα υπάρχει ένας γιατρός να τον καθοδηγεί”.
Διευκρίνισε ακόμη ότι “Έχουμε διασφαλίσει τους πόρους, θα πετύχουμε τους στόχους της εγγραφής των πολιτών που θέλουμε και θεωρούμε ότι θα εκπλήξουμε αυτή τη φορά. Ενδεχομένως στο τέλος του χρόνου οι εγγραφές να είναι καλύτερες από αυτές που έχουμε υπολογίσει και ως υποχρεώσεις της χώρας”.

Διαβάστε ακόμα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.