Οδηγίες για συναυλίες και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις δίνουν ECDC και ΠΟΥ, για την αποφυγή διασποράς της ευλογιάς των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων μετρά ήδη 1.806 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο – δύο στην Ελλάδα – και αυτό, που πρέπει πάση θυσία να “φρενάρει”, είναι η μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο ΠΟΥ, σε τεχνική έκθεσή τους, δίνουν οδηγίες για συναυλίες και για άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, προκειμένου να προστατευθούν όσοι δυνητικά βρίσκονται σε κίνδυνο να νοσήσουν.

- Advertisement -

Ειδικότερα οι αξιωματούχοι των εν λόγω υγειονομικών Αρχών υπογραμμίζουν τη σημασία να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Οδηγίες για τις συναυλίες το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η εποχή, στην οποία αυξάνονται οι συναυλίες και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο συγχρωτισμός είναι πολύ μεγάλος και παρά το γεγονός ότι γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών είναι πιο εύκολη.

Οι οδηγίες του ΠΟΥ και του ECDC περιλαμβάνουν στοιχεία, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για τη διαμόρφωση συμβουλών προς τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων χώρων εκδηλώσεων και προς τους διοργανωτές εκδηλώσεων, αλλά και προς τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, οι Αρχές πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο χαρτογράφησης των επερχόμενων εκδηλώσεων μαζικής συγκέντρωσης στους τομείς ευθύνης τους και να έρθουν σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους.

Στην περίπτωση μαζικής συγκέντρωσης με συμμετέχοντες από διάφορες χώρες, θα πρέπει να υπάρχει διεθνής συντονισμός για την παροχή συμβουλών. Θα πρέπει, επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο μετάφρασης υλικού προαγωγής της υγείας.

Οι Αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο υποστήριξης των διοργανωτών, παρέχοντάς τους σαφείς πληροφορίες για την υγεία και για τη μείωση του κινδύνου έκθεσης στη λοίμωξη.

Η διασπορά υπονομεύει το καλοκαίρι

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώθηκε, μεταξύ άλλων, και κατά τη διάρκεια μεγάλων φεστιβαλικών διοργανώσεων. Οπότε εύλογα οι αρμόδιοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την δυνητική επιτάχυνση της μετάδοσης του ιού σε συναυλίες και μεγάλα υπαίθρια πάρτι.

Για παράδειγμα στην Αμβέρσα, στο φεστιβάλ Darklands Festival, υπήρξε διασπορά της νόσου. Στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ αναφέρεται: «Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταφερθεί από επισκέπτες, που προέρχονται από το εξωτερικό, σε άλλες χώρες».

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε για την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε συμβαίνουν πολλές ομαδικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες:

«Ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος για την Ευρώπη. Καθώς εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή της Ευρώπης, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα, που εντοπίζονται επί του παρόντος, είναι μεταξύ εκείνων που επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς».

Η σημασία της ενημέρωσης

Όλοι επισημαίνουν τη σημασία της ενημέρωσης και της επικοινωνίας μεταξύ Αρχών και πολιτών, προκειμένου να μην εξαπλωθεί περαιτέρω η νόσος.

Είναι απαραίτητο να ενημερωθούν σωστά οι κοινότητες των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο ή επηρεάζονται πιο δραστικά από τη νόσο, ώστε να προστατεύσουν την υγεία τους.

Η διευθύντρια του ECDC Άντρια Άμμον επισημαίνει ότι το καλοκαίρι οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη ταξιδεύουν και διασκεδάζουν περισσότερο, όμως θα πρέπει να μην παραλείπουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα:

«Σύμφωνα με τις οδηγίες, που εξέδωσε ο Οργανισμός μας, θα πρέπει οι εθνικές υγειονομικές Αρχές να συνεργαστούν με τους διοργανωτές εκδηλώσεων, ώστε να διασφαλιστεί πως οι άνθρωποι γνωρίζουν τους κινδύνους και τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων. Εάν έχετε εξανθήματα, έλκη ή φουσκάλες οπουδήποτε στο σώμα σας ή πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, σας συμβουλεύουμε να εξεταστείτε για την ευλογιά των πιθήκων. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και να μάθετε ότι είστε καλά, σας προτρέπουμε να διακόψετε τις επισκέψεις σε συγκεντρώσεις, χώρους ή εκδηλώσεις και να αποφύγετε τις στενές επαφές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι οδηγίες των ειδικών προτείνουν στις εκδηλώσεις να υπάρχει αποστολή μηνυμάτων πρόληψης και οδηγίες για τις καλές πρακτικές δημόσιας υγείας, αλλά και ανάρτηση πληροφοριών στα social media και στις ιστοσελίδες των εταιριών, που διοργανώνουν συναυλίες και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου ο ΠΟΥ θα εξετάσει εάν το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων συνιστά διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, όπως η πολυομυελίτιδα και η COVID-19.

Διαβάστε επίσης

Είναι ή όχι παγκόσμια έκτακτη ανάγκη η ευλογιά των πιθήκων; Το εξετάζει ο ΠΟΥ

Δείτε πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid τεστ την Τετάρτη 15 Ιουνίου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.