Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την Αττική

Σχέδιο έκτακτης ενίσχυσης των νοσοκομείων της Αττικής, που πιέζονται ασφυκτικά το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των κρουσμάτων Covid-19 δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση.

Σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για να συζητηθεί εκτενώς η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης:

-Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού.

-Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.

-Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Όπως αποφασίστηκε, αύριο το πρωί συγκαλείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Αύριο το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

Δεν υποχωρούν τα κρούσματα 

Στο λεκανοπέδιο Αττικής καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο 16.631 κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων περίπου τα 13.000 είναι ενεργά κρούσματα και πρόκειται για τις νέες λοιμώξεις που εντοπίστηκαν μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Οι πλέον επιβαρυμένες περιοχές του λεκανοπεδίου είναι το κέντρο της Αθήνας, το Ίλιον και τις τελευταίες ημέρες και ο Πειραιάς.

Με δεδομένο ότι το lockdown επιβλήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου και ακόμα δεν σημειώνεται υποχώρηση των κρουσμάτων, η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει να υφίσταται τουλάχιστον και την επόμενη εβδομάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων την εβδομάδα που πέρασε ήταν 1.630 νέες λοιμώξεις σημειώνοντας αύξηση κατά 50% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχέδιο ενίσχυσης

Το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή από το Σαββατοκύριακο το σχέδιο έκτακτης ενίσχυσης των νοσοκομείων και αυτό περιλαμβάνει τη μετατροπή 40 κλινών ΜΕΘ – από τις 50 έως 60 συνολικά που υπάρχουν διαθέσιμες για τη νοσηλεία άλλων περιστατικών εκτός ασθενών με κορονοϊό – σε αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με Covid-19.

Σε περίπτωση που καλυφθούν και οι νέες ΜΕΘ τότε θα χρησιμοποιηθούν οι 150 αναπνευστήρες που διαθέτει σε εφεδρεία το Υπουργείο Υγείας για την ανάπτυξη πολυδύναμων ΜΕΘ.

Επιπλέον, θα λειτουργήσουν περισσότερες απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με Covid στην Χαλκίδα, την Κόρινθο και στη Λειβαδιά, έτσι ώστε να περιοριστεί η μεταφορά ασθενών με κορονοϊό από αυτές τις περιοχές προς την Αθήνα.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.