Οι ψηφιακές λύσεις στην αντιμετώπιση μη μεταδοτικών ασθενειών

Οι νέες προκλήσεις στη διαχείριση χρόνιων ασθενειών και πώς αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψηφιακά εργαλεία και ψηφιακές λύσεις, ήταν ένα από τα θέματα της διήμερης συνάντησης “DIGITAL4NCD”, που διοργάνωσε το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Μόσχα.

Οι ψηφιακές λύσεις στο επίκεντρο

Οι εργασίες της συνάντησης έκλεισαν με την τοποθέτηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, παρουσία του περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ, Dr Hans Kluge, του Υφυπουργού Υγείας της φιλοξενούσας χώρας Ρωσίας, Oleg Salagay, της Υπουργού Υγείας του Μαυροβουνίου Dr Jelena Borovinić Bojović και του ειδικού απεσταλμένου του ΠΟΥ για θέματα καθολικής υγειονομικής κάλυψης, πρώην Επιτρόπου, Vytenis Povilas Andriukaitis.

 

 

Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου, συζητήθηκαν οι νέες προκλήσεις στη διαχείριση χρόνιων ασθενειών και πώς αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψηφιακά εργαλεία, διερευνήθηκε η αξιοποίηση καλών ψηφιακών πρακτικών στην πρόληψη, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των ασθενειών, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πώς μπορεί ο ΠΟΥ να στηρίξει τις χώρες στην εφαρμογή αυτών των πρακτικών.

«Είναι πολύ σημαντικό να δουλέψουμε όλοι μαζί, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ευρύτερα διεθνές επίπεδο, να δημιουργήσουμε δίκτυα και να ανταλλάξουμε απόψεις και καλές πρακτικές για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και του γενικού επιπέδου υγείας, με ψηφιακά εργαλεία, ψηφιακές λύσεις και εργαλεία αξιολόγησης της ποιότητας», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός, κλείνοντας τις διήμερες συζητήσεις.

Όπως η ίδια υπογράμμισε, η ψηφιακή τεχνολογία βοηθά τους επιστήμονες και τους αξιωματούχους του τομέα Υγείας να διασυνδεθούν, ενώ βοηθά και τους ασθενείς να διασυνδεθούν, αποκτώντας πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες που τους αφορούν.

Την ίδια ώρα, η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα ώστε να αντιληφθούμε περισσότερες πτυχές της παρεχόμενης φροντίδας εκτός και εντός συνόρων και αντίστοιχα να προσδιορίσουμε τις ανάγκες και τα περιθώρια βελτίωσης.

Ανάγκη οι ψηφιακές λύσεις

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχουμε εργαλεία που μας επιτρέπουν να καταγράφουμε αναλυτικές πληροφορίες για την υγεία και τις συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία και τη νοσηρότητα. Επιπλέον έχουμε τη δυνατότητα, να συλλέγουμε δεδομένα για την καλύτερη παρακολούθηση και διαχείριση των ασθενειών, σε συνδυασμό μάλιστα με τη διεπιστημονική συνεργασία ομάδων ειδικών από κάθε περιοχή του πλανήτη», τόνισε η κα Γκάγκα και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό όλα αυτά να υλοποιούνται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος ενώνει όλες τις χώρες υπό τον κοινό στόχο της Υγείας για όλους.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας έκανε ειδική αναφορά στο Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) για την Ποιότητα της Υγειονομικής Περίθαλψης και την Ασφάλεια των Ασθενών, το οποίο έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα. «Ως Κυβέρνηση, έχουμε δεσμευθεί να συνεργαστούμε στενά με το Γραφείο και τον Οργανισμό, σε όλα τα θέματα που αφορούν την ποιότητα της περίθαλψης και τη βελτίωσή της προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως στην κατεύθυνση της πρόληψης, με έμφαση στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης

ECDC για Όμικρον: Θα επικρατήσει στις αρχές του 2022- Απαιτείται επείγουσα δράση

Με αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών, η είσοδος στην Ελλάδα από όλες τις χώρες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.