Κοτανίδου για ΜΕΘ: Τα κριτήρια είναι αυστηρά- Γίνεται διαλογή και όχι επιλογή ασθενών

Με αυστηρά κριτήρια γίνεται διαλογή και όχι επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ επεσήμανε η  πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για τη λειτουργία των ΜΕΘ, μετά και τον σάλο που έχει προκληθεί, από τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, περί VIP ΜΕΘ.

Ειδικότερα, η κα Κοτανίδου, άφησε και αιχμές κατά πάντων, αφού είπε μεταξύ άλλων, ότι πιθανώς οι αναφορές της περασμένης εβδομάδας, ότι ασθενείς εκτός και εντός ΜΕΘ, έχουν την ίδια φροντίδα, αλλά και οι τοποθετήσεις ότι γίνεται επιλογή με κοινωνικά κριτήρια, έχουν προκαλέσει έντονη απογοήτευση στους γιατρούς.

Χαρακτηριστικά, χωρίς να κάνει ονομαστική αναφορά στον πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι ήταν αδόκιμη η αναφορά στη Βουλή, ότι οι ασθενείς εντός και εκτός ΜΕΘ έχουν την ίδια φροντίδα.

«Δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά διαλογή. Η διαλογή, αφορά πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση στην κλίνη δεν αναγνωρίζουμε προσωπικότητες, βιογραφικά,
οικονομικές δυνατότητες, αλλά ισότιμες ανθρώπινες ζωές, τόνισε εμφανώς φορτισμένη.

Κοτανίδου για ΜΕΘ: Τα κριτήρια είναι αυστηρά- Γίνεται διαλογή και όχι επιλογή

Ξεκαθάρισε, ότι δεν υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια για την διαλογή ασθενών σε ΜΕΘ και πόσο μάλλον άλλου είδους κριτήρια όπως είναι η κοινωνική θέση κάποιου.

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και χθες (9.12.2021) στις ΜΕΘ της χώρας έχουν
εισαχθεί 10.906 ασθενείς εκ των οποίων 639 νοσηλεύονται. Σημαντικό στοιχείο ότι έχουν εξέλθει 3.588.

ΜΕΘ: Διεθνή κριτήρια και έλλειψη προσωπικού 

Σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια πρέπει ανα πέντε κρεβάτια εντατικής θεραπείας να έχουμε 30 νοσηλευτές και εμείς έχουμε 10. Κρεβάτια έχουμε. Δεν θέλουμε επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ αλλά στελέχωση των υπαρχόντων.

Η θνητότητα στις Μονάδες, είναι 50 με 60% σε όλη την χώρα σε όλη την διάρκεια της πανδημίας και οφείλεται στον χαμηλό εμβολιασμό.

Εννοείται ότι θα υπάρχουν απώλειες από την στιγμή που δεν έχουμε πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό. Δεν μπορούμε όμως να αποδώσουμε την θνητότητα στα προβλήματα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Δεν υπάρχει, τόνισε καμία αμφιβολία ότι η φροντίδα εντός ΜΕΘ είναι καλύτερη από τους εκτός μονάδας.

Διαβάστε επίσης 

Θάνος Πλεύρης: Μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους

Oι πολυεθνικές, ο ανδροκρατούμενος ΣΦΕΕ, οι γυναίκες της PIF και οι κλινικάρχες

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.