ΙΣΑ: Υπέρογκο το clawback στους φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Το μείζον πρόβλημα του υπέρογκου clawback που καλούνται να καταβάλλουν οι Φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συζήτησε στην πρόσφατη συνεδρίασή του το Δ.Σ του ΙΣΑ.

Τονίστηκε ότι το άδικο αυτό μέτρο απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων και πολυιατρείων, σε μία κρίσιμη περίοδο που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη των δομών της Π.Φ.Υ, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία.
Επισημάνθηκε ότι τα ποσοστά του clawback ανά είδος εξέτασης για τον μήνα Ιούνιο, όπως διαμορφώθηκαν με βάση την υποβληθείσα δαπάνη απειλούν να τινάξουν στον αέρα τους Φορείς.

Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία αναστολή από την Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., γι’ αυτά τα υπέρογκα ποσοστά επιστροφής που στην πλειοψηφία των εξετάσεων, φτάνει στο 46%.

Μάλιστα, όταν αθροιστούν με το clawback του 2013-2019, το αναμενόμενο clawback του 2020 και συνυπολογίζοντας και την παρακράτηση φόρου, θα παρακρατείτε τελικώς πάνω από το 60% της μηνιαίας υποβολής καθιστώντας μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις.

Το Δ.Σ του ΙΣΑ ζητά να καταργηθεί το άδικο και απαράδεκτο αυτό μέτρο που απειλεί τη βιωσιμότητα των Φορέων της Π.Φ.Υ που αποτελούν βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας ειδικά αυτή την περίοδο που δίνεται η μάχη ενάντια στην πανδημία.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, τον καθοριστικό ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η χώρα μας. Η Π.Φ.Υ αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας και θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για να ενισχυθεί. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ιατρείων της γειτονιάς για να μην παραδοθεί η υγεία του πολίτη, στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.»

Διαβάστε επίσης

ΙΣΘ: Γιατροί που νοσηλεύθηκαν ή διασωληνώθηκαν λόγω COVID-19 περιγράφουν όσα βίωσαν ως ασθενείς

Εμβόλια mRNA: Πόσο προστατεύουν τους υγειονομικούς όταν φροντίζουν ασθενείς με COVID-19

Οι 5άστερες κλινικές του Άδωνη δια χειρός Πλεύρη και η αποχώρηση των Διοικητών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.