Ευρωπαϊκό Κέντρο Γνώσης για την καταπολέμηση του Καρκίνου

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Γνώσης για την καταπολέμηση του Καρκίνου, την πρώτη εμβληματική δράση που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση της ασθένειας, εγκαινίασε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου.

Σε δηλώσεις της ανέφερε : «Το νέο Κέντρο Γνώσης για τον Καρκίνο που δρομολογείται σήμερα είναι η πρώτη εμβληματική δράση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του Καρκίνου. Διαθέτοντας περισσότερες γνώσεις, μπορούμε να κατανοούμε καλύτερα, να προλαμβάνουμε και να θεραπεύουμε τον Καρκίνο.

Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν το σημείο εκκίνησης για μια νέα προσέγγιση όσον αφορά την περίθαλψη των καρκινοπαθών στην ΕΕ».

Ρόλος του Κέντρου 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Γνώσης για την καταπολέμηση του Καρκίνου, είναι ένας ανεξάρτητος διαμεσολαβητής γνώσεων που παρέχει τεκμηριωμένη στήριξη σε πολιτικές. Παράλληλα επεκτείνει τα υφιστάμενα συστήματα ΤΠ, τις πύλες, τις πλατφόρμες και τις βάσεις δεδομένων της Επιτροπής για τον Καρκίνο.

  • θα χαρτογραφεί και θα παρέχει τα τελευταία στοιχεία και τις στατιστικές σχετικά με τον καρκίνο
  • θα παρακολουθεί τις τάσεις σε θέματα καρκίνου, ώστε να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προληπτικών στρατηγικών και των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου
  • θα παρέχει ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη διάγνωση του καρκίνου και την περίθαλψη των καρκινοπαθών, ώστε να βελτιωθούν τα αποτελέσματα και να μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ όσον αφορά τον καρκίνο
  • θα συμβάλει στη διαμόρφωση πολιτικών για την πρόληψη του καρκίνου που σχετίζονται με το περιβάλλον και τον υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του καπνίσματος και του αλκοόλ
  • θα εντοπίζει τα κενά στην έρευνα ή την πολιτική
  • θα παράσχει έναν χώρο για τον συντονισμό πολλών πρωτοβουλιών για τον καρκίνο σε μία πλατφόρμα
  • θα συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου και την περίθαλψη των καρκινοπαθών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Πρώτη Αιτία Θανάτου ο Καρκίνος

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Γνώσης για την καταπολέμηση του Καρκίνου, είναι μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα για τη συλλογή στοιχείων και τον συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση της πρώτης αιτίας θανάτου μεταξύ των ατόμων ηλικίας κάτω των 65 ετών στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και το σύστημα διασφάλισης της ποιότητας για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Αυτές οι επικεντρωμένες στον ασθενή κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και στις γυναίκες σαφείς και ανεξάρτητες οδηγίες.

Επίσης, δίνουν πληροφορίες, για την πλήρη πορεία της υγειονομικής περίθαλψης για τον καρκίνο που πλήττει συχνότερα τις γυναίκες.

Διαχείριση Κέντρου 

Επιστήμονες από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Επιτροπής θα διαχειρίζονται το Κέντρο Γνώσης για τον Καρκίνο, το οποίο είναι το δέκατο κέντρο γνώσης της Επιτροπής και το ένατο που θα εγκαινιαστεί υπό την ηγεσία του Κοινού Κέντρου Ερευνών.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Γνώσης για την καταπολέμηση του Καρκίνου, προστίθεται στα Κέντρα που έχουν ήδη ιδρυθεί στους τομείς της βιοποικιλότητας, της βιοοικονομίας, της γεωσκόπησης, της παγκόσμιας επισιτιστικής και διατροφικής ασφάλειας, των εδαφικών πολιτικών, της μετανάστευσης και της δημογραφίας, της διαχείρισης του κινδύνου καταστροφών, της απάτης στον τομέα των τροφίμων και της ποιότητας των τροφίμων, καθώς και της διερμηνείας.

Διαβάστε επίσης 

Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας: 125 φορείς συσπειρώνονται για την εξάλειψή του

Καρκίνος μαστού: Μόνο με ηλεκτρονικό παραπεμπτικό οι εξετάσεις Oncotype DX και Mammaprint

Σε πρώτο πρόσωπο: Δέκα χρόνια επιζήσασα καρκίνου

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.