Ά. Γεωργιάδης: Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και ο Ψηφιακός βοηθός

Μια «ψηφιακή επανάσταση» στην Υγεία προαναγγέλλει το Υπουργείο Υγείας καθώς ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΕΗΦΥ) θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και θα λειτουργεί πλήρως από την 1η Ιανουαρίου 2026. Στο μεταξύ, από τον Οκτώβριο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ηλεκτρονικά ραντεβού σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία μέσω του myHealth app, ενώ τις επόμενες εβδομάδες προστίθεται και ψηφιακός βοηθός με τεχνητή νοημοσύνη, που υπόσχεται να κάνει την καθημερινότητα των ασθενών πιο εύκολη.

Ραντεβού με γιατρούς από τον Οκτώβριο

Από την 1η Οκτωβρίου οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ηλεκτρονικά ραντεβού με όλα τα δημόσια νοσοκομεία μέσω του myHealth app. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, αυτό σημαίνει ότι θα προστεθούν περίπου 7 εκατομμύρια ραντεβού στη βάση δεδομένων, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο αναμονής.

«Με την εφαρμογή ο μέσος χρόνος αναμονής έχει ήδη μειωθεί από τους τρεις μήνες στις τρεις ημέρες», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι πλέον το κλείσιμο ραντεβού «δεν θα απασχολήσει ξανά κανέναν Έλληνα».

Ψηφιακός βοηθός με φωνητικές εντολές

Στις επόμενες εβδομάδες το myHealth app θα αποκτήσει έναν ψηφιακό βοηθό με τεχνητή νοημοσύνη. Μέσα από απλές φωνητικές εντολές, οι χρήστες θα μπορούν να αναζητούν φάρμακα, να στέλνουν εξετάσεις στον γιατρό ή να κλείνουν ραντεβού.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η καινοτομία αυτή θα διευκολύνει ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους. «Δεν θα χρειάζεται να ξέρεις τίποτα. Θα του μιλάς και θα κάνει την εντολή». Το νέο εργαλείο αναμένεται να μειώσει τα ιατρικά λάθη, να ενισχύσει την τήρηση της αγωγής και να βελτιώσει την καθημερινότητα των ασθενών.

Ογκολογικά συμβούλια χωρίς γεωγραφικά εμπόδια

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε την πρόοδο του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, αλλά και την εφαρμογή των Ψηφιακών Ογκολογικών Συμβουλίων, που ξεκίνησαν πιλοτικά στο Θεαγένειο και πλέον επεκτείνονται σε όλα τα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας.

Με το νέο σύστημα, οι ογκολόγοι της περιφέρειας θα μπορούν να συνεργάζονται εξ αποστάσεως με ειδικούς από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας στον ασθενή τη δυνατότητα να λάβει καλύτερη και πιο εξατομικευμένη θεραπεία χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψει.

«Μιλάμε για επανάσταση», είπε χαρακτηριστικά,ο Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που εφαρμόζει τέτοιο ψηφιακό μοντέλο στην ογκολογική φροντίδα.

Διαβάστε επίσης 

Κ. Μητσοτάκης: Οι ντουντούκες και οι συνδικαλιστές, η επανάσταση και το ρεκόρ στα χειρουργεία

Η στροφή στα φάρμακα για το αδυνάτισμα: Οι νέοι συνδυασμοί και η απώλεια μυϊκής μάζας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.