Εθνική Συναίνεση για τον Διαβήτη: Aνάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για τις τεχνολογίες διαχείρισης της νόσου

Πάνω από 1.000.000 άτομα ζουν με διαβήτη στην Ελλάδα, αλλά μόνο 48.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 έχουν σήμερα πρόσβαση στις σύγχρονες τεχνολογίες.

Είναι κοινή διαπίστωση ασθενών και γιατρών, ότι υπάρχει οικονομικό και υγειονομικό αδιέξοδο λόγω της υποχρηματοδότησης και υπάρχει ανάγκη να ενταχθούν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν εντατική ινσουλινοθεραπεία στα συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης, προκειμένου να προληφθούν επιπλοκές και νοσηλείες.

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε η επιστημονική ημερίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) και του ΕΚΠΑ, τα κύρια συμπεράσματα της οποίας ήταν:

• Ανεπαρκής Χρηματοδότηση
Μόνο το 80% των πραγματικών αναγκών των ατόμων με διαβήτη καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Το υπόλοιπο 20% μετακυλίεται στις εταιρείες, που καλούνται να καλύψουν την κοινωνική δαπάνη χωρίς βιώσιμο πλαίσιο.
• Καθολική Συναίνεση
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης αναδιάρθρωσης του χρηματοδοτικού πλαισίου.
• Αναγκαία Επέκταση Αποζημίωσης για Ασθενείς με ΣΔ Τύπου 2
Η ένταξη των διαβητικών τύπου 2 με εντατική ινσουλινοθεραπεία στα συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης αποφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη, μέσω της πρόληψης κοστοβόρων επιπλοκών και νοσηλειών.

Στην Επιστημονική Ημερίδα, τονίστηκαν ακόμα τα εξής:

• Πάνω από 1.000.000 άτομα ζουν με διαβήτη στην Ελλάδα. Από αυτούς μόνο 48.000 ασθενείς με τύπου 1 έχουν σήμερα πρόσβαση στις σύγχρονες τεχνολογίες.
• Οι επιπλοκές του διαβήτη (καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά, νεφροπάθεια, διαβητικό πόδι) οδηγούν σε πολλαπλάσια δαπάνη για το σύστημα υγείας. Η έγκαιρη επένδυση σε τεχνολογία μειώνει μετρήσιμα την επιβάρυνση.
• Η ετήσια δαπάνη για υλικά διαχείρισης διαβήτη ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες. Η συνολική δαπάνη αυξάνεται λόγω του ραγδαίου επιπολασμού του διαβήτη στην Ελλάδα.
• Οι τιμές αποζημίωσης προκύπτουν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε. επιβεβαιώνοντας τη ρεαλιστική και κοστολογημένη φύση των αναγκών.
• Η πρόσβαση σε τεχνολογίες συνεχούς καταγραφής γλυκόζης για διαβητικούς τύπου 2, οδηγεί σε σημαντική μεσοπρόθεσμη εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην Ημερίδα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η ενίσχυση της κάλυψης για ασθενείς με ΣΔ και η μείωση των επιπλοκών μέσω σύγχρονων τεχνολογιών»
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Αθαν. Ζαμάνης, ανέφερε ότι «οι ανάγκες είναι πραγματικές και κοστολογημένες – οφείλουμε να δράσουμε με ρεαλισμό και σχέδιο»

Ο ΣΕΙΒ κατέθεσε τεκμηριωμένα αιτήματα για:
• Αύξηση του προϋπολογισμού για τις υφιστάμενες κατηγορίες κατά 18 εκατ. €
• Επέκταση της αποζημίωσης για τεχνολογίες συνεχούς παρακολούθησης και σε τύπου 2 διαβητικούς που βρίσκονται σε εντατική ινσουλινοθεραπεία
• Δίκαιη κατανομή του clawback και διαμόρφωση σταθερού επενδυτικού πλαίσιου για βιωσιμότητα και εισαγωγή νεώτερων και αποτελεσματικότερων τεχνολογιών.

Στην Ημερίδα, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, των επιστημονικών εταιρειών (Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία), των ομοσπονδιών συλλόγων ατόμων με διαβήτη και πολιτικών κομμάτων και το σύνολο των εισαγωγέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων διαχείρισης του διαβήτη (συσκευές και ταινίες μέτρησης γλυκόζης, βελόνες έγχυσης ινσουλίνης, συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης και αντλίες ινσουλίνης).

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην κολονοσκόπηση

HPV: Μύθοι και αλήθειες για τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.