Ά. Γεωργιάδης και φαρμακοβιομηχανία: Οι δεσμεύσεις, το μνημόνιο συνεργασίας και το Ταμείο Καινοτομίας

Σε καλό κλίμα έγινε χθες η συνάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη με εκπροσώπους από τη φαρμακοβιομηχανία και, μάλιστα, βγήκαν και ειδήσεις. Οι δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας ικανοποίησαν συγκεκριμένα αιτήματα της αγοράς φαρμάκου.

- Advertisement -

Η συνάντηση ξεκίνησε το μεσημέρι στις δυόμιση στο Υπουργείο και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

Παρέστησαν εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), της ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας), του PIF (PhARMA Innovation Forum), του ΣΑΦΕΕ (Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων), της ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας), του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) και του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας).

Ά. Γεωργιάδης και φαρμακοβιομηχανία: Οι δεσμεύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, η νομοθέτηση του Ταμείου Μεταβατικής Αποζημίωσης στα νέα καινοτόμα φάρμακα (Ταμείο Καινοτομίας), καθώς και το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας.

- Advertisement -

Η βασική είδηση αφορά στο πολυσυζητημένο μνημόνιο συνεργασίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε επανειλημμένα εγκαλέσει τους εκπροσώπους του φαρμάκου να ετοιμάσουν κείμενα με τις θέσεις τους και με τις προτάσεις τους, προκειμένου να επέλθει συμφωνία.

Όπερ και εγένετο μετά από πάρα πολλούς μήνες και όταν πολλοί έκαναν λόγο για “χαμένη υπόθεση”…

Νομοθέτηση Ταμείου Καινοτομίας

Επιπλέον ο Υπουργός επεσήμανε ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα νομοθετηθεί το σχέδιο για το Ταμείο Μεταβατικής Αποζημίωσης (Ταμείο Καινοτομίας). Οι πληροφορίες λένε ότι ο Γενικός Γραμματέας, Άρης Αγγέλης, θα στείλει το επόμενο διάστημα το σχετικό σχέδιο στις φαρμακοβιομηχανίες.

Το Ταμείο Καινοτομίας θα δίνει τη δυνατότητα να χορηγείται μία μεταβατική αποζημίωση σε νέα καινοτόμα σκευάσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εγκριθεί στην Ελλάδα και είναι υψηλού κόστους. Στόχος να μην λείψουν από κανέναν Έλληνα ασθενή.

Το “αγκάθι” της φαρμακευτικής δαπάνης

Σχετικά με τη φαρμακευτική δαπάνη και τη συγκράτησή της έγινε εκ νέου συζήτηση.

Είναι γνωστό πως η ενίσχυση του προϋπολογισμού για το φάρμακο είναι πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς η συνεισφορά του δημοσίου στην πραγματική φαρμακευτική δαπάνη είναι πολύ περιορισμένη πλέον.

Ενδεικτικά, η φαρμακευτική δαπάνη το 2023 έφτασε τα 7 δισ. ευρώ, από τα οποία η φαρμακοβιομηχανία έδωσε τα μισά. Επίσης, 700 εκατ. ευρώ επιβάρυναν τους ασθενείς.

Όπως τονίστηκε στο 1ο ΣΦΕΕ Patients Think Tank, “απαιτείται να προστίθενται 350 εκατ. ευρώ από την Πολιτεία κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό, αλλά το ελληνικό κράτος βάζει μόλις 160”.

Διαβάστε επίσης

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ά. Γεωργιάδης – Συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τις εφημερίες

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.