Στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά και στις σπάνιες παρενέργειες θρομβώσεων, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπ.Υγείας.
Όπως είπε, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά τα τρέχοντα δεδομένα, σχετικά με το φαινόμενο των θρομβοεμβολικών επεισοδίων και δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης.
Μέχρι σήμερα, υπογράμμισε, δεν υπάρχουν αναφορές για την πολύ σπάνια εκδήλωση θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000.
Η πιθανότητα θανάτου από την ίδια νόσο covid είναι συντριπτικά μεγαλύτερη, τόνισε και πάλι η ειδικός που σημείωσε πως στην Ελλάδα οι θάνατοι από τον Covid υπολογίζονται σε 23 ως 35 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα ηλικίας 30 ως 39 ετών και 46 ως 94 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα ηλικίας σε άτομα 40 ως 39 ετών.
Φυσικά, η θνησιμότητα είναι πολύ μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία. Επιπλέον, σημείωσε πως η νόσος Covid αυξάνει 30 ως 80 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης. Ως σήμερα, στην Ελλάδα, έχει αναφερθεί μια περίπτωση, η οποία έχει περιληφθεί στην αξιολόγηση των αρχικών περιπτώσεων του EMA.
Το 2022 αναμένεται να μπουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού και τα παιδιά
«Είναι πρόωρο να συζητάμε για εμβόλιο στα παιδιά και τους εφήβους, είναι κάτι που θα δούμε όλοι τον επόμενο χρόνο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια σε αυτές τις ηλικίες και τα εμβόλια αυτά θα έχουν εγκριθεί για τα παιδιά και τους εφήβους από τον ΕΜΑ», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.
Πάντως, όπως επισήμανε, «το κεφάλαιο εμβολιασμός σε παιδιά και μικρότερες ηλικίες κάτω των 16 ετών έχει ήδη ανοίξει με κλινικές μελέτες που κάνουν οι παρασκευάστριες εταιρείες που έχουν τα εμβόλια». Ωστόσο, όπως επανέλαβε, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εμβολιασμό των παιδιών καθώς «έχουν χαμηλό κίνδυνο από τη νόσο και όλο το θέμα θα μελετηθεί συνολικά εφόσον υπάρξουν νεότερα δεδομένα. Τότε θα κριθεί το όφελος σε σχέση με τον κίνδυνο και την επίτευξη της συνολικής ανοσίας», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.
Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μετά από αξιολόγηση των δεδομένων συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο περιλαμβανομένου και του AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών, σημείωσε καταλήγοντας η κ. Θεοδωρίδου.