Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ενημερώνει πως όλα τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 που έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό αξιολόγηση ως προς τις ανεπιθύμητες ενέργειες, με έμφαση σε αυτές που σχετίζονται με αιματολογικές διαταραχές.
Πλέον, στις πληροφορίες που αφορούν όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια, αναφέρεται: «Η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης έχει ξεκινήσει ειδική αξιολόγηση για την αυτοάνοση θρομβοκυτοπενία (ITP, χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων που μπορεί να οδηγήσουν σε μώλωπες και αιμορραγία) ως ύποπτη παρενέργεια. Σε αυτό το στάδιο της αξιολόγησης, δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης συσχέτιση της ITP μεοποιοδήποτε εμβόλιο έναντι της COVID-19».
Στη συνέχεια γίνεται ειδικότερη αναφορά σε κάθε εμβόλιο ξεχωριστά.
Τι αναφέρεται για κάθε εμβόλιο
Για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech αναφέρεται, ειδικότερα, ότι έχουν μεν αναφερθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης περιπτώσεις αυτοάνοσης θρομβοκυτοπενίας, ωστόσο, «η εκτίμηση των περιπτώσεων αυτών δεν αποκάλυψε αιτιώδη συσχέτιση με το εμβόλιο».
Για το εμβόλιο της Moderna δεν υπάρχει αναφορά σε καταγεγραμμένα περιστατικά αιματολογικών διαταραχών. Σημειώνεται απλώς η γενική παρατήρηση για την αξιολόγηση, με την επισήμανση ότι «σε αυτό το στάδιο της αξιολόγησης, δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης συσχέτιση της αυτοάνοσης θρομβοκυτοπενίας με οποιοδήποτε εμβόλιο έναντι της COVID-19.
Φύλλο οδηγιών
Όπως έχει γίνει γνωστό, υπήρξε τροποποίηση στο φύλλο οδηγιών που συνοδεύει το εμβόλιο AstraZeneca.
Οι νέες οδηγίες αναφέρουν: «Μετά από τον εμβολιασμό με το COVID-19 Vaccine AstraZeneca έχουν παρατηρηθεί σε πολύ σπάνια συχνότητα περιστατικά συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών επιπέδων αιμοπεταλίων, τα οποία συνοδεύονταν σε ορισμένες περιπτώσεις από αιμορραγία. Σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα σοβαρά περιστατικά θρόμβων αίματος σε διαφορετικές ή μη συνηθισμένες θέσεις και υπέρμετρη πηκτικότητα ή αιμορραγία σε όλο το σώμα. Η πλειοψηφία αυτών των περιστατικών εκδηλώθηκε μέσα στις πρώτες επτά έως δεκατέσσερις ημέρες μετά από τον εμβολιασμό και εμφανίστηκε κυρίως σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών. Ωστόσο, ο αριθμός των γυναικών ηλικίας κάτω των 55 ετών που έλαβε το εμβόλιο ήταν μεγαλύτερος συγκριτικά με τα λοιπά άτομα. Η έκβαση ορισμένων περιστατικών ήταν θανατηφόρος».
Τα παραπάνω δεν αναφέρονται στο κεφάλαιο των ανεπιθύμητων ενεργειών αλλά σε ξεχωριστή ενότητα υπό τον τίτλο «Αιματολογικές διαταραχές».
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει χαρακτηρίσει τα παραπάνω ως σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου, τονίζοντας πως τα οφέλη του εξακολοθούν να υπερτερούν.
Σήμερα η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
Σήμερα αναμένεται να γνωστοποιηθεί η γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ηλικιακοί περιορισμοί στη χορήγηση του εμβολίου. Την τακτική αυτή ακολουθούν ήδη και άλλες χώρες στην Ευρώπη.