«Η παραλλαγή «ERIS», είναι ανησυχητική γιατί μεταλλάσσεται και γιατί δεν υπακούει στους κανόνες της εποχικότητας. Συνήθως αυτού του είδους οι ιοί βρίσκονται σε ύφεση το καλοκαίρι, σε αντίθεση όμως με αυτόν που φαίνεται πως δεν καταλαβαίνει από εποχές και ήδη έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τους θανάτους από κορονοϊό», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τους νέους και υγιείς ανθρώπους που θα κολλήσουν, καθώς τα συμπτώματα είναι ήπια και μοιάζει με κοινό κρυολόγημα όπως έχει μεταβληθεί πλέον ο κορονοϊός, αλλά ενώ δεν είναι επικίνδυνο για αυτούς, θα πρέπει να προφυλάξουν τυχόν ευάλωτα μέλη των οικογενειών τους και να απευθυνθούν στους γιατρούς για να λάβουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.
Αυξημένη ανησυχία και αυξημένη ζήτηση rapid και self tests
Έτσι, αυξημένη είναι η ζήτηση σε rapid tests και self tests στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), η ζήτηση έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν το τεστ και να διαπιστώσουν εάν νοσούν από COVID-19. Μάλιστα, αυξημένο είναι και το ποσοστό της θετικότητας των τεστ, καθώς κατά μέσο όρο 5 στα 8 είναι θετικά στον κορωνοϊό.
«Η ζήτηση έχει εκτοξευτεί μετά την αργία του Δεκαπενταύγουστου και προέρχεται κυρίως από συμπολίτες μας που μόλις επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Συνήθως εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως πονόλαιμο και καταρροή και σπεύδουν στα φαρμακεία είτε για να τους κάνουμε εμείς rapid test είτε για να αγοράσουν self test και να το κάνουν μόνοι στο σπίτι τους, καθώς ανησυχούν και θέλουν να εξακριβώσουν εάν είναι θετικοί ή όχι στον κορωνοϊό», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης και προσθέτει ότι «χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν φαρμακεία της πόλης μας όπου το τελευταίο διάστημα διενεργούνται κατά μέσο όρο 8 rapid tests ημερησίως, όταν πριν ένα μήνα δεν γινόταν ούτε ένα, ενώ σε άλλα οι πολίτες αγοράζουν έως και 20 self tests ημερησίως όταν πριν έπαιρναν μόλις 1-2. Πάντως προς το παρόν υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών».
Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, «αυξημένο κατά περίπου 40% είναι και το ποσοστό της θετικότητας των τεστ που διενεργούνται στα φαρμακεία. Είναι σημαντικό να παραμένουμε προσεχτικοί και να τηρούμε απλούς καθημερινούς κανόνες, όπως η αποφυγή, όσο φυσικά είναι εφικτό, του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα όταν εμφανίζουμε συμπτώματα, το καλό πλύσιμο και η απολύμανση των χεριών, το βήξιμο ή το φτέρνισμα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας».
Διαβάστε επίσης
Ερευνητές ανέπτυξαν φορετό αισθητήρα που παρακολουθεί την εσωτερική λειτουργία – υγεία των οργάνων
Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Παρασκευή 18 Αυγούστου