Πάνω από 300.000 γάτες έχουν πεθάνει στην Κύπρο το τελευταίο δοάστημα και οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι ένα πιο μολυσματικό στέλεχος του κορονοϊού των αιλουροειδών προκαλεί σοβαρές ασθένειες, αναφέρει ο βρετανικός Guardian.
Οι αναφορές, μάλιστα, έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της αύξησης των θανάτων, και αν, δεδομένου ότι πολλοί έχουν κατοικίδια γάτες στο σπίτι, υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο για τους ανθρώπους.
Φόβοι για μετάλλαξη του κορονοϊού
Το ξέσπασμα στην Κύπρο αφορά έναν κορονοϊό των αιλουροειδών,που δεν συνδέεται με το COVID-19, αλλά κυκλοφορεί επίσης σε γάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν μολύνει τους ανθρώπους.Ο ιός κανονικά προκαλεί απλώς μια ήπια στομαχική διαταραχή, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μολυσματική περιτονίτιδα της γάτας (FIP), όπου τα λευκά αιμοσφαίρια μολύνονται, εξαπλώνοντας τον ιό στο σώμα της γάτας και προκαλώντας μια συχνά θανατηφόρα φλεγμονώδη αντίδραση στην κοιλιά, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.
Νωρίτερα φέτος, οι κτηνίατροι ανέφεραν μια ξαφνική αύξηση των γατών που πάσχουν από FIP σε τοποθεσίες σε όλη την Κύπρο, αυξάνοντας από μόλις τρία και τέσσερα επιβεβαιωμένα με PCR κρούσματα το 2021 και το 2022 σε 98 κρούσματα τον Ιανουάριο.
Επιδημία κορoνοϊού χτυπά τις γάτες – Σκοτώνει πολλά ζώα
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντίνος Αγιομαμίτης, επικεφαλής της Εταιρείας Προστασίας και Ευημερίας Γάτας (PAWS) Κύπρου, έκανε τον δραματικό ισχυρισμό ότι περίπου 300.000 γάτες έχουν πεθάνει από FIP από τον Ιανουάριο, αν και αργότερα διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν πρόχειρο υπολογισμό που βασίζεται σε ένα εκτιμώμενο ποσοστό θνησιμότητας 20-30% μεταξύ των περίπου 1 εκατομμυρίου γατών του νησιού, σύμφωνα με τον Guardian.
«Δεν έχουμε επικυρώσει ακόμη αυτούς τους αριθμούς», δήλωσε ο Δρ Χαράλαμπος Αττίπας, ανώτερος λέκτορας κτηνιατρικής κλινικής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ένας από τους επιστήμονες που ερευνούν την επιδημία. Είπε ότι τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι τα κρούσματα είχαν αυξηθεί κατά 40 φορές, σε ετήσια βάση. «Σίγουρα οι αριθμοί είναι χιλιάδες, αλλά ο ακριβής [αριθμός] είναι δύσκολο να ειπωθεί».
Οι κτηνίατροι στο Λίβανο, την Τουρκία και το Ισραήλ, που έχουν επίσης μεγάλους πληθυσμούς αδέσποτων γατών, ανέφεραν ανεπίσημα παρόμοιες αυξήσεις, δήλωσε ο Αττίπας, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για παρόμοιο μοτίβο στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: «Καμπανάκι» για τη νέα θερμική εισβολή