Σ. Κυριακίδου: Στόχος η διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα για όλους τους ασθενείς

Η πρόταση για αναθεώρηση της νομοθεσίας για την επάρκεια των φαρμάκων προγραμματίζεται για τον Μάρτιο και θα περιλαμβάνει ισχυρότερες υποχρεώσεις για προμήθεια, προγενέστερη κοινοποίηση ελλείψεων και αποσύρσεων και ενισχυμένη διαφάνεια των αποθεμάτων, τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Στόχος μας παραμένει η διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα για όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη και η αποφυγή οποιασδήποτε διαταραχής της αγοράς φαρμάκων στην ΕΕ» υπογράμμισε η Στέλλα Κυριακίδου.

Στόχος η διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα για όλους τους ασθενείς

Όσον αφορά στην COVID-19, ανέφερε ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κίνα, αλλά και στις ΗΠΑ όπου έχει εμφανιστεί νέα υποπαραλλαγή.

Τέλος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός κατά των ιών του αναπνευστικού παραμένει το καλύτερο εργαλείο έτσι ώστε οι πολίτες να είναι ασφαλείς και ταυτόχρονα να προστατεύονται και τα συστήματα υγείας.

Η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει

Σε πρόσφατη συνέντευξή της η κα Κυριακίδου τόνισε, «Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή όσο είμαστε σε πανδημία. Σε καμία στιγμή δεν σταμάτησα να επαναλαμβάνω και να τονίζω πως η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει και πως θα πρέπει να είμαστε συνεχώς έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε εξάρσεις. Δεν θα κουραστώ επίσης να τονίζω ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζουν να αποτελούν την καλύτερη ασπίδα προστασίας μας, προς αντιμετώπιση της ασθένειας και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων.

Βλέπουμε τώρα ξεκάθαρα πόσο διαφορετική είναι η εικόνα στις ευρωπαϊκές χώρες από την Κίνα, και η μεγάλη διαφορά είναι τα αποτελεσματικά εμβόλια που αναπτύξαμε σε στενή συνεργασία με τους επιστήμονες και τη φαρμακευτική βιομηχανία. Οσον αφορά την Κίνα, αυτό που κάναμε ήταν να αξιολογήσουμε άμεσα την κατάσταση, σε στενή συνεργασία με τις επιχειρησιακές μας αρχές, με γνώμονα την προστασία της υγείας των πολιτών της ΕΕ και του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι τέτοιες αποφασιστικές δράσεις υγειονομικού χαρακτήρα και μάλιστα χωρίς ποτέ να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η υγεία παραμένει αρμοδιότητα των κρατών-μελών βάσει της Συνθήκης της ΕΕ, λαμβάνονται για πρώτη φορά συλλογικά σε επίπεδο ΕΕ. Και αυτή αν θέλετε είναι η δύναμή μας, ότι έχουμε επιτύχει καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας να κτίσουμε την εμπιστοσύνη στη συλλογική, πανευρωπαϊκή δράση. Η ενότητα αυτή παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά του κορονοϊού».

Διαβάστε επίσης 

ELPEN: Το νέο εργοστάσιο στην Κερατέα, η επένδυση των 55 εκατ. και η πιστοποίηση του FDA

Αντικαταθλιπτικό χάπι για την ήπια προς μέτρια νόσο COVID-19 – Τι έδειξε η σύγκριση με εικονικό φάρμακο

Οι εφαρμογές γονικού ελέγχου, ο φόβος και πως να προστατέψετε το παιδί από ηλεκτρονικά παιχνίδια και όχι μόνο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.