Πλεύρης για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Υπό όρους, η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ

Στη δημοσιότητα, θα δώσει τα υπομνήματα που έστειλε το υπουργείο στο ΣτΕ, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε κάτι διαφορετικό από αυτά που είχε στείλει όταν η Ολομέλεια του Δικαστηρίου έκρινε το μέτρο συνταγματικό. Υπενθυμίζεται πως, στο Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ έκρινε, ότι η εν λόγω ρύθμιση για παράταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών ως το τέλος του χρόνου (31.12.2022) είναι αντισυνταγματική, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν, ως ορίζεται, επαναξιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου.

Εξήγησε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ότι αυτή τη φορά το δικαστήριο ζήτησε αξιολόγηση επιστημονικού οργάνου, σημειώνοντας όμως ότι τις προηγούμενες φορές που είχε κρίνει το ΣτΕ το μέτρο συνταγματικό, το υπουργείο δεν είχε στείλει γνωμάτευση επιστημονικού οργάνου, αλλά την απόφαση της Ολομέλειας.

«Θα σεβαστούμε και θα εφαρμόσουμε την απόφαση του ΣτΕ, αλλά δε θα επιτρέψουμε να γίνει δυναμίτιδα στη δημόσια υγεία», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή στο ΕΣΥ των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Επανέλαβε πάντως ό,τι εφόσον το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να υπάρχουν στο σύστημα υγείας γιατροί που δεν πιστεύουν στην επιστήμη τους, θα εφαρμοστεί η απόφαση αλλά με όρους που η επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία είναι η μικρότερη δυνατή.

Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων

Αναφερόμενος στις ελλείψεις που παρατηρούνται σε ορισμένα φάρμακα, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ευρεία απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων στα οποία παρουσιάζονται ελλείψεις.

Παράλληλα ανέφερε ότι έχει ζητηθεί να γίνει έλεγχος στις πολυεθνικές καθώς έγιναν καταγγελίες για 5 πολυεθνικές εταιρίες ότι δεν έκαναν τις εισαγωγές που απαιτεί ο νόμος.

Ο κ. Πλεύρης εκτίμησε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί στο μέτρο του εφικτού, τονίζοντας ότι υπάρχει παγκόσμια έλλειψη φαρμάκων λόγω της μειωμένης παραγωγής εξ αιτίας του ενεργειακού κόστους.

Διαβάστε επίσης 

Προϋπολογισμός 2023: Υποχωρεί η πανδημία, υποχωρεί και η χρηματοδότηση – Επιπλέον 80 εκατ. για μισθολόγιο και προσωπικό γιατρό

Εξαδάκτυλος: Να αποσυρθεί το άρθρο 10 για την εργασία των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.