Τη βεβαιότητα ότι αναμένεται ταχεία επέκταση των υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, διευθύντρια στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard, Παγώνα Λάγιου. Η κα Λάγιου επεσήμανε ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες ενόψει του νέου επιδημικού κύματος.
Η εμφάνιση των νέων υποπαραλλαγών BQ.1 και BQ.1.1 της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού νωρίτερα από όταν αναμενόταν, προβληματίζει τους επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν τη συμπεριφορά τους και αναμένουν μεγάλη αύξηση στα κρούσματα τις επόμενες, λίγες, εβδομάδες.
«Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 κυκλοφορεί διεθνώς. Όσο κυκλοφορεί διεθνώς, θα υπάρχουν συνεχώς παραλλαγές. Τώρα εντοπίστηκαν υποπαραλλαγές της Όμικρον, μπορεί κάποια στιγμή να δούμε άλλες, νέες. Περιμένουμε άνοδο στα κρούσματα το επόμενο διάστημα, αλλά δεν πρέπει να είμαστε σε πανικό», αναφέρει η κα Λάγιου.
Πώς θα αντιμετωπιστεί το επόμενο κύμα
Ήδη έχουν καταγραφεί περισσότερες από 300 υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον παγκοσμίως, πολλές από τις οποίες έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν της ανοσίας. Μεταξύ αυτών είναι οι υποπαραλλαγές BQ.1.1, BQ.1, BQ.1.3, BA.2.3.20, BA.4.6, XBB, BA.2.75.2 και BF.7.
Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι μια μεμονωμένη υποπαραλλαγή ή ένας συνδυασμός ορισμένων από αυτές έχει τη δυναμική να προκαλέσει ένα νέο κύμα. Το θέμα είναι πόσο εφικτό είναι να οριοθετηθεί αυτό το επόμενο επιδημικό κύμα.
Οι μολύνσεις και οι νοσηλείες αυξάνονται ειδικά σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω – η τάση στις νοσηλείες είναι γενικά αυξητική.
Οι προτεραιότητες ενόψει του νέου κύματος
Εκτός από την άνοδο στα κρούσματα της COVID-19, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Παγώνα Λάγιου εξηγεί ότι επίκειται αύξηση και στα κρούσματα της γρίπης, όσο και σε άλλες εποχικές ιώσεις.
«Ειδικά στα παιδιά τη βλέπουμε ήδη την έξαρση των εποχικών ιώσεων. Είναι αναμενόμενο. Φέτος περιμένουμε πολλές ιώσεις στα παιδιά, αλλά περιμένουμε να τις εντοπίζουμε νωρίτερα, λόγω της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης στα σχολεία», λέει η ειδικός.
Και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Τους ξεχάσαμε και μας ξέχασαν οι άλλοι ιοί, αλλά φέτος θα είναι διαφορετικά. Οφείλουμε, λοιπόν, να δούμε τις προτεραιότητές μας. γιατί και νέα στελέχη του κορωνοϊού θα δούμε και γρίπη και πολλές ιώσεις».
Η προτεραιότητα σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τη διευθύντρια στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, πρέπει να είναι τα άτομα, τα οποία ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.
«Αυτά τα άτομα είναι σκόπιμο να εμβολιαστούν. Δεν είμαστε άοπλοι, έχουμε και θεραπείες, που βοηθάνε, έχουμε και τα εμβόλια και ξέρουμε, πια, τι πρέπει να κάνουμε.
Να τηρούμε τα απλά μέτρα πρέπει, μάσκα, αποφυγή συγχρωτισμού και σχολαστική υγιεινή. Είναι βαρετά, αλλά είναι η ουσία. Δεν το αντέχουμε να ζούμε άλλο σε αποστειρωμένες συνθήκες. Δεν το αντέχουμε ούτε οικονομικά, ούτε ψυχολογικά, ούτε κοινωνικά», καταλήγει η πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard.
Στο ίδιο πνεύμα και η Ευρώπη
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου Βιολογικών Απειλών Υγείας και Στρατηγικής Εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Μάρκο Καβαλέρι, τονίζοντας ότι τις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται νέο κύμα με υποπαραλλαγές της Όμικρον.
Ο κ. Καβαλέρι σημείωσε ότι οι μολύνσεις και οι νοσηλείες αυξάνονται σε ανθρώπους από 65 ετών και πάνω και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν ή να προχωρήσουν με τις ενισχυτικές δόσεις, ειδικά όσοι βρίσκονται σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου και μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.
Διαβάστε επίσης
Στη Σαγκάη το πρώτο εισπνεόμενο εμβόλιο έναντι της COVID-19
10 πράγματα, που πρέπει να κάνεις κάθε μέρα, για να είσαι υγιής και χαρούμενος