Πίεση στις απλές κλίνες λόγω COVID-19 και γρίπης – Έκκληση για χρήση μάσκας, έρχεται δύσκολος Νοέμβριος

Η εικόνα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας είναι καλή για την ώρα, αλλά υπάρχει, ήδη, πίεση στις απλές κλίνες. Τα κρούσματα γρίπης και COVID-19 αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες, με βάση τα προγνωστικά μοντέλα και την εικόνα που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ειδικότερα φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι με συνοδά νοσήματα είναι εκείνοι που, σε αυτή τη φάση, μεταφέρονται στα Επείγοντα και χρειάζεται να κάνουν εισαγωγή είτε λόγω COVID-19 είτε λόγω γρίπης. Η τάση είναι σαφώς ανοδική και είναι θέμα χρόνου να εντοπιστούν και στη χώρα μας οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού SARS-CoV-2, οι οποίες διαφεύγουν της ανοσίας.

Πίεση στις απλές κλίνες

Πιο δύσκολη αναμένεται να γίνει η κατάσταση προς τα μέσα Νοεμβρίου. Και ενώ τα νέα στελέχη του ιού δεν φαίνεται να κάνουν σοβαρή νόσηση, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς η έλευσή τους θα επηρεάσει την κατάσταση στα νοσοκομεία, πολύ, δε, περισσότερο που τα κρούσματα αναμένεται να εκτοξευθούν.

Κι όλα αυτά ενώ δεν έχει μπει ακόμη ο χειμώνας και ο καιρός είναι καλός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η κατάσταση βρίσκει τους υγειονομικούς εξαντλημένους από την επιδημία και οι ελλείψεις σε προσωπικό παραμένουν. Παράλληλα δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, οι οποίοι παραμένουν σε αναστολή.

Νέα προειδοποίηση από τον ΠΟΥ

«Δεν είναι η ώρα για να χαλαρώνουμε», δήλωσε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού του Υγείας για την Ευρώπη Hans Kluge.

Στην αρχή του φθινοπώρου η ευρωπαϊκή περιφέρεια, που περιλαμβάνει 53 χώρες, αποτέλεσε εκ νέου το επίκεντρο της πανδημίας, καταγράφοντας το 60% των νέων κρουσμάτων COVID-19 που σημειώνονταν σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην ΕΕ έφτασε το 1,5 εκατομμύριο την προηγούμενη εβδομάδα, αύξηση 8% σε σχέση με την εβδομάδα 19 με 25 Σεπτεμβρίου, παρά τη μεγάλη μείωση των τεστ.

Θα είναι “σαν τη γρίπη”;

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας ελπίδα δίνουν οι εκτιμήσεις επιστημόνων διεθνούς κύρους.

Ο καθηγητής ανοσολογίας – γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Sir John Bell αναφέρει ότι ο κορωνοϊός έχει αλλάξει ριζικά από το 2020, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει πια.

“Εκείνη η ασθένεια, που όλοι φοβόμασταν το 2020, εκείνη η τρομερή πνευμονία που έβαζε τους ανθρώπους στη μονάδα εντατικής θεραπείας, αυτή η ασθένεια ουσιαστικά δεν υπάρχει πια.

Οι άνθρωποι θα αισθάνονται λίγο άρρωστοι, θα είναι λίγο σαν τη γρίπη και ίσως χρειαστεί να μείνετε στο σπίτι στο κρεβάτι και δεν θα αισθάνεστε τόσο καλά. Αλλά νομίζω ότι δεν θα έχουμε τα προβλήματα, που είχαμε στο παρελθόν”, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC.

Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν ότι πρέπει να φοράμε μάσκας σε κλειστούς χώρους και να μην παραλείπουμε να κάνουμε σελφ τεστ.

Διαβάστε επίσης

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου

Η κόπωση και η υπνηλία των οδηγών, οι αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων, σύμφωνα με έρευνα 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.