Προβληματίζει η αύξηση στις εισαγωγές – Αναμένεται αύξηση σε νοσηλείες και σε θανάτους

Η αύξηση στα κρούσματα και στις εισαγωγές λόγω COVID-19 προβληματίζει τους ειδικούς, που παρατηρούν ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 συνεχώς αντεπιτίθεται και σίγουρα δεν έχουμε τελειώσει ακόμη μαζί του.

Όπως επισημαίνουν κατ’ επανάληψη, είναι θέμα χρόνου να σημειωθεί και αύξηση στους θανάτους, ειδικά μεταξύ ατόμων που πάσχουν κι από άλλα νοσήματα και είναι στην τρίτη και στην τέταρτη ηλικία.

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες καταγράφηκαν πάνω από 170.000 κρούσματα COVID-19 στη χώρα μας, σημειώνοντας αύξηση άνω του 50%. Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση κατά 10.000 μολύνσεις σε σχέση με την προηγούμενη – συγκεκριμένα άγγιξαν σχεδόν τις 55.000 (54.875).

Επιπλέον αυξήθηκε και η θετικότητα στα τεστ κατά μία μονάδα και συγκεκριμένα έφτασε στο 7,85% (+1,08%).

Αύξηση στις νέες εισαγωγές

Οι ειδικοί έχουν αναφέρει ότι επίκειται έξαρση της νόσου τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο προσθέτουν ότι στην παρούσα φάση τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο και ότι αν αυξηθούν οι εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, θα επέλθει ταχύτερα η θωράκιση του πληθυσμού και τουλάχιστον θα αποφευχθούν οι σοβαρές νοσήσεις, όσο και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ ξεπέρασαν και πάλι τους 1000 (1.073 συγκεκριμένα) οι ασθενείς, οι οποίοι χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω κορωνοϊού. Ειδικότερα στη χθεσινή εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Οργανισμού επισημάνθηκε αύξηση κατά 31% στις νέες νοσηλείες μέσα σε 7 ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ σημείωσε: “Το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας την εβδομάδα αναφοράς (26/9-2/10) ήταν 1.073 ασθενείς, ήτοι κάθε μέρα 153 νέοι ασθενείς (+31% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 858 ασθενείς (7ήμερος μέσος όρος: 123, 20% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 66 (62.1% άνδρες) με διάμεση ηλικία 72 έτη και το 95.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70ετών και άνω”.

Οι επαναλοιμώξεις και οι νέες μεταλλάξεις

Οι επαναλοιμώξεις αφορούν στο 25% του συνόλου των 54.649 νέων λοιμώξεων, όπερ σημαίνει ότι σχεδόν τρεις στους δέκα ασθενείς έχουν νοσήσει ξανά και, μάλιστα, ακόμη και πάνω από μία φορά.

Ο προηγούμενος εμβολιασμός κατά της COVID-19 και η νόσηση παρέχουν ενός βαθμού προστασία από την εκ νέου εμφάνιση του κορωνοϊού στον ίδιο άνθρωπο. Αλλά έχει γίνει, πλέον, ξεκάθαρο ότι, το αν θα ξανακολλήσουμε τον ιό, εξαρτάται από τις παραλλαγές του, οι οποίες κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Γιαυτό άλλωστε οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι σημαντικό να γίνει η ενισχυτική δόση με τα νέα εμβόλια, ειδικά σε ηλικιωμένους και σε ευάλωτους πολίτες.

Η παραλλαγή Κένταυρος δεν επικράτησε τελικά, αλλά τι θα γίνει με κάποια νέα μετάλλαξη; Ήδη έχει εντοπιστεί η υποπαραλλαγή Όμικρον 6 σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και η διεθνής επιστημονική κοινότητα μελετά τη συμπεριφορά της.

Φοβούνται αύξηση των θανάτων

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 85 θάνατοι ασθενών COVID-19 (8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -15%εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων οι 24 (28%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19.

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.200 θάνατοι, με το 96.0% να είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Όσο αυξάνονται τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, τόσο πιο πιθανό είναι να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι ασθενείς. Μάλιστα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πιο επίφοβη είναι η κατάσταση για τα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας, που συνήθως ταλαιπωρούνται και από άλλα προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώνονται εξαιτίας της λοίμωξης.

Διαβάστε επίσης

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου

Γιατί πρέπει να πίνουμε καφέ; Τα οφέλη για την υγεία

Γρίπη των πτηνών: Σπάνια περίπτωση μετάδοσης της νόσου σε άνθρωπο στην Ισπανία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.