Αντιφάσεις στη σκιά της Όμικρον: Άρση των μέτρων και αυξημένοι θάνατοι

Οι αυξημένοι θάνατοι στη χώρα μας από επιπλοκές της COVID-19 κατά 6% βάζουν φρένο στο οποιοδήποτε ψήγμα αισιοδοξίας μπορεί να προέρχεται από τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Η μερική άρση των μέτρων φαντάζει παράταιρη – είναι ενδεικτικές οι διαφωνίες μεταξύ των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το συγκεκριμένο θέμα. Οι αντιφάσεις στη σκιά της Όμικρον είναι συνεχείς και δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη.

Τα κρούσματα, βέβαια, δείχνουν να σταθεροποιούνται κάτω από τις 20.000 και παράλληλα παρατηρείται μικρή μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων. Την ίδια ώρα οι ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία ανέρχονται σε 4.670, με σχεδόν έναν στους πέντε να νοσηλεύεται σε κάποια Μονάδα (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ).

Ωστόσο η παραδοχή των επιστημόνων στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι έχουν πεθάνει κι άλλοι συνάνθρωποί μας από επιπλοκές της Όμικρον, δείχνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα και ότι σίγουρα δεν οδεύουμε στη λήξη της επιδημίας.

Στη σκιά της Όμικρον

Οι 8 στις 10 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν στην παραλλαγή Όμικρον. Και, μάλιστα, μάθαμε – από σπόντα – ότι δεν έχει πεθάνει μόνο ένας από την Όμικρον, αλλά κι άλλοι.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε συγκεκριμένα: «Υπάρχουν και άλλοι. Ήταν πάνω από 90% άνθρωποι πολύ μεγάλης ηλικίας».

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι πέθανε ασθενής 104 ετών. «Είχαμε πάρα πολλούς ανθρώπους, πάνω από τους μισούς, που ήταν πάνω από τα 80. Είναι άνθρωποι εύθραυστοι και είναι εύκολο, δυστυχώς, με οποιαδήποτε λοίμωξη, με μια απλή γρίπη, με ένα απλό κρυολόγημα, με δεδομένο την ηλικία και συνυπάρχοντα νοσήματα, να καταλήξουν. Οι περισσότεροι είναι σε θαλάμους, όχι διασωληνωμένοι και είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, ανεμβολίαστοι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό», πρόσθεσε η κα Γκάγκα.

Τη… σκυτάλη των παραδοχών πήρε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Σίγουρα υπάρχουν και άλλα κρούσματα Όμικρον 2… Προς το παρόν δεν θεωρούμε ότι θα αποτελέσει κάποιον ιδιαίτερο κίνδυνο όσον αφορά στην επέκταση, στην αύξηση των κρουσμάτων… Σίγουρα υπάρχουν θάνατοι από Όμικρον. Η Όμικρον είναι πέντε φορές πιο κάτω επικίνδυνη. Δεν σημαίνει ότι είναι μηδενική η επικινδυνότητά της».

Απαραίτητη η τρίτη δόση

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.083 θάνατοι, με το 95% από τα θύματα να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Με 150.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα αποδεικνύεται ότι η παραλλαγή Όμικρον μόνο κρυολόγημα δεν είναι κι ότι ακόμη κι αν μέσα στον Φεβρουάριο αρχίσει να διαφαίνεται περαιτέρω μείωση σε κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους, όπως μας είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι παραπάνω από απαραίτητη – όπως, άλλωστε, και η πρώτη δόση για όσους δεν την έχουν κάνει ακόμη.

Όσο για αυτά, που ακούσαμε στην ενημέρωση, ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να δοθεί ένα μήνυμα ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα» και ότι «σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για νέα εποχή, για πλήρη αποκλιμάκωση», μόνο προβληματισμό προκαλούν, καθώς εντείνουν τις ήδη υπάρχουσες αντιφάσεις.

Διαβάστε επίσης

Κυρίαρχη η παραλλαγή Όμικρον: Πού εντοπίζονται οι 2.121 κρούσματα

Υγιεινή διατροφή: Γιατί είναι δύσκολο να την ακολουθήσουμε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.