Μετάλλαξη «Όμικρον», ονομάζεται πλέον η παραλλαγή της Μποτσουάνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο ΠΟΥ ανέφερε επίσης ότι τα αρχικά στοιχεία δείχνουν πως η εν λόγω παραλλαγή παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο για επαναμόλυνση σε σχέση με άλλες παραλλαγές ανησυχίας.
Τόνισε μάλιστα, ότι τα κρούσματα της «Όμικρον» φαίνεται να αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της νότιας Αφρικής, ενώ επισήμανε ότι η παραλλαγή είναι πιθανό να έχει ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά της να αναπτύσσεται.
Συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων
Εν τω μεταξύ, έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ετην «εκτίμηση κινδύνου».
Το «Όμικρον» έχει προκαλέσει τουλάχιστον 77 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νότια Αφρική, όμως τα πρώτα 4 περιστατικά είχαν καταγραφεί στις 11 Νοεμβρίου στη Μποτσουάνα.
Παραμένει ωστόσο ασαφές, αν το νέο στέλεχος ευθύνεται για την απότομη έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή του Γιοχάνεσμποργκ, ένα ενδεχόμενο που ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν πιθανό.
Οι γενετικές αλληλουχίες 100 δειγμάτων δείχνουν ότι το Όμικρον φέρει 32 μεταλλάξεις -τριπλάσιες σε σχέση με το Δέλτα- στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Τι γνωρίζουν οι επιστήμονες – Είναι ανθεκτική στο εμβόλιο;
Αυστηρά μέτρα στις εισόδους της χώρας λόγω της νέας μετάλλαξης