«Ο κορωνοϊός θα μείνει μαζί μας ως ένας ενδημικός ιός», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα από το υπουργείο Υγείας.
Ο κορωνοιός δεν έγινε πράξη η εξαφάνιση του ιού
Η καθηγήτρια είπε ότι «δεν έγινε πράξη η εξαφάνιση του ιού», ωστόσο «τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν, είναι αποτελεσματικά για την βαριά νόσηση και τον θάνατο».
Η κα. Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι προσεχώς θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση της τρίτης δόσης για άτομα που έχουν νοσήσει πριν ή μετά τον εμβολιασμό.
Η ενισχυτική δόση, ανέφερε, είναι πιθανό να οδηγήσει σε σχήμα εμβολιαμού με δύο συν μία δόση και μία ετησίως.
«Αναφερόμαστε στην τρίτη δόση, αλλά θα πρέπει να τονίζουμε συνεχώς ότι ο βασικός πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα είναι η πρώτη δόση», σημείωσε.
Ο κορωνοϊός θα μείνει μαζί μας όπως η γρίπη
«Έντεκα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, έχει συγκεντρωθεί σημαντική γνώση και εμπειρία. Η εμφάνιση και ραγδαία επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα μείωσε το αρχικό κλίμα του ενθουσιασμού. Η αρχική αισιόδοξη άποψη, ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση και εξαφάνιση του ιού και να μειωθεί η διασπορά, αυτό δεν έγινε. Μοιάζει ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης. Θα είναι δηλαδή άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού. Όμως τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην πρόληψη της εργαστηριακά διαπιστωμένης λοίμωξης», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια, σύμφωνα και με το ECDC μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης ή θανάτου.
Η μετάλλαξη Δέλτα
Η μετάλλαξη Δέλτα έχει οδηγήσει σε αύξηση της διασποράς ακόμη και σε μέρη με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Θα πρέπει να αναλογιζόμαστε τον αριθμό των θανάτων που έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό. Από 2,5 μηνών και πλέον έχει αρχίσει η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, που στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας και την παράταση της διάρκειάς της.
Η κα. Θεοδωρίου αναφέρθηκε σε μελέτη που δείχνει ότι σε έγκυες που νόσησαν πριν τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, ανιχνεύτηκαν αντισώματα στον ορό και της μητέρας και του βρέφους, όπως και ειδικά αντισώματα στο μητρικό γάλα και το σάλιο του παιδιού. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος και εκπαιδεύει το ανοσολογικό σύστημα του μωρού να παράγει αντισώματα.
Διαβάστε επίσης
Η πλατφόρμα των ραντεβού για την 3η δόση ανοίγει για όλους την Παρασκευή 19/11
Mε αργούς ρυθμούς προχωρά ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην Ελλάδα