Με τροπολογία αναμένεται να αντιμετωπιστεί το θέμα που έχει προκύψει για όσους έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί στο εξωτερικό, ή θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα την τρίτη δόση και το ψηφιακό σύστημα δεν τους αναγνωρίζει.
Για το θέμα αυτό μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, έχουν το πιστοποιητικό αλλά δεν τους «διαβάζει» το σύστημα. Το ίδιο ισχύει αν οι εμβολιασμένοι στο εξωτερικό θέλουν να κάνουν στην χώρα μας την τρίτη δόση. Ο κ. Γεωργαντάς ξεκαθάρισε ότι «ένα σύστημα παγκόσμιας διαλειτουργικότητας όλων των πιστοποιητικών όλων των χωρών δεν υπάρχει».
Η ΕΕ έχει κάνει το δικό της που δεν αφορά μόνο τις χώρες που ανήκουν σε αυτήν, αλλά και επιπλέον 16 συνεργαζόμενες χώρες τα συστήματα των οποίων έχουν αναγνωριστεί και ενσωματωθεί, όπως για παράδειγμα Ισραήλ, Νορβηγία, Ισλανδία, Τουρκία.
Τροπολογία από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Σήμερα ή αύριο, θα κατατεθεί μια τροπολογία από το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Με την τροπολογία θα δημιουργηθούν δυο καινούρια μητρώα:
- Το μητρώο εμβολιασθέντων εξωτερικού
- Το μητρώο όσων έχουν νοσήσει στο εξωτερικό.
«Αυτό θα δώσει μια λύση, θα γίνει πρώτα βέβαια μια επεξεργασία των πιστοποιητικών που φέρουν», είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Τα πιστοποιητικά είναι δυο ειδών: αυτά που είναι ψηφιακά επαληθεύσιμα και κάποια που δεν είναι ψηφιακά επαληθεύσιμα. Εκεί χρειάζεται μια μεγαλύτερη επεξεργασία» υπογράμμισε ο υφυπουργός.
«Μόλις δημιουργηθούν αυτά τα δυο μητρώα τότε θα δικαιούνται αυτοί οι άνθρωποι, εφόσον ενταχθούν στο μητρώο, καθώς θα έχει αναγνωριστεί ως έγκυρο και αξιόπιστο το πιστοποιητικό τους, είτε να πάρουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για να μπορούν να κινούνται άνετα, είτε να κάνουν την αναμνηστική δόση».
Διαβάστε επίσης
Συνέντευξη Μ. Γκάγκα: Η επιδημία δεν έχει ξεφύγει, υπάρχει plan B
Ίδρυμα Vodafone: Κοντά στον αγροτικό και περιφερειακό γιατρό με την Τηλεϊατρική