Η Β. Ελλάδα ξανά στο μικροσκόπιο, τι απασχολεί την κυβέρνηση

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, που δεν φαίνεται να “σηκώνει κεφάλι”, απασχολεί την κυβέρνηση, ιδιαίτερα ενόψει του εορταστικού τριημέρου 26-28 Οκτωβρίου. Η ευρύτερη περιοχή μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο, πολύ, δε, περισσότερο που ένας στους τρεις ανεμβολίαστους πανελλαδικά εντοπίζεται εκεί.

Η πορεία της επιδημίας στη Β. Ελλάδα και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού απασχολούν πολύ τους αρμόδιους – την Πέμπτη αναμένονται νέες εξορμήσεις με τις Κινητές Μονάδες του Υπουργείου Υγείας στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Πέλλας και Φλώρινας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιεύονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, σε συνδυασμό με την εκτίμηση του αριθμού των κατοίκων ανά περιοχή από την Εθνική Στατιστική Αρχή, εκτιμάται ότι σε σε σύνολο 4,2 εκατομμυρίων ανεμβολίαστων πολιτών στη χώρα το 1,3 εκατομμύρια πολίτες βρίσκεται στις Περιφέρειες της Β. Ελλάδας.

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι ο πληθυσμός είναι ευάλωτος στην COVID-19 και, λόγω των πιο χαμηλών θερμοκρασιών, η επιδημία εκεί σημειώνει τοπικές εξάρσεις. Άλλωστε σχεδόν το σύνολο των Περιφερειών στις συγκεκριμένες περιοχές είναι στο «κόκκινο», κάτι που, πλέον, με βάση και τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης, δεν σημαίνει αυξημένους περιορισμούς, ενώ, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, οι εμβολιασμένοι εκεί απολαμβάνουν ελευθερία στη διασκέδαση.

Πάντως εκπρόσωποι κλινικών γιατρών του ΕΣΥ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων στις συγκεκριμένες περιοχές, διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα, που θα έχει η ελευθερία, που δόθηκε από το Σάββατο για την εστίαση. Ιδίως οι γιατροί των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης εκφράζουν αγωνία για το πώς μπορεί το «ελευθέρας» για τους πλήρως εμβολιασμένους να εναρμονίζεται με τις γεμάτες κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης και στα μικρότερα της περιφέρειας.

Δεν λέει να σταθεροποιηθεί

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδημία εμφανίζει ελαφρά σταθεροποιητική τάση στην επικράτεια, με εξαίρεση την Κεντρική και τη Β. Ελλάδα. Από τις 17 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της Μακεδονίας και της Θράκης, οι 11 βρίσκονται στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη. Πρόκειται για τις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Καστοριάς. Μεγάλη επιβάρυνση διαπιστώνεται και στη Θεσσαλία, όπου στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού βρίσκονται η Καρδίτσα και η Λάρισα.

Την ίδια στιγμή άσχημη είναι κι η εικόνα στα νοσοκομεία στην συγκεκριμένη Περιφέρεια. Περίπου 4 στους 10 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ βρίσκονται στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Συγκεκριμένα εκεί νοσηλεύονται 120 ασθενείς σε σύνολο 330 σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα μόνο το 9% των εν λόγω ασθενών έχει εμβολιαστεί.

Διαβάστε επίσης

5 πράγματα, που θα δεις να αλλάζουν στο σώμα σου, αν σταματήσεις να τρως ψωμί

Με αυτές τις σπιτικές συνταγές θα “θεραπεύσετε” τα σκασμένα χείλη σας

Κορωνοϊός: 1.358 νέα κρούσματα, 30 νεκροί, 333 διασωληνωμένοι

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.