Η αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων λόγω COVID-19 εντείνουν την αγωνία πολιτών, επιστημόνων και κυβέρνησης, ενώ, όσον αφορά στα κρούσματα, φαίνεται από τις διάσπαρτες ενεργές εστίες της επιδημίας ότι “από αλλού το περιμένουμε και από αλλού θα μας έρθει” και ότι οι επόμενες περιοχές, που θα κοκκινήσουν, θα είναι… έκπληξη.
Ο λόγος είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν μεταβολές στη… γεωγραφία των κρουσμάτων. Εμφανίζεται αύξηση όχι τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά στην περιφέρεια και όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα.
Οι επόμενες περιοχές που θα “κοκκινήσουν”
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν καθαρά ότι συνολικά οι νομοί στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη σημείωσαν αύξηση στα κρούσματα της τάξης του 20% και πάνω, μέσα σε έναν μήνα.
Ειδικότερα, συγκρίνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων, τα οποία καταγράφηκαν από τις 28 Αυγούστου μέχρι και χθες, διαπιστώνουμε τις εξής μεταβολές/αυξήσεις:
Ιόνια Νησιά +23,25%
Πελοπόννησος +20,93%
Αν. Μακεδονία-Θράκη +19,82%
Ν. Αιγαίο +17,80%
Ήπειρος +15,53%
Δ. Ελλάδα +14,87%
Κεντρική Μακεδονία +13,13%
Δυτική Μακεδονία +12,93%
Β. Αιγαίο +12,69%
Θεσσαλία +12,50%
Στ. Ελλάδα +11,79%
Κρήτη +10,79%
Αττική +6,71%
“Φωτογραφίζουν” τους λίγους εμβολιασμούς
Aπό τα κρούσματα, που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, 191 εντοπίστηκαν στην Αττική, 149 στη Θεσσαλονίκη και 7 είναι εισαγόμενα.
Το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα στη χώρα συνολικά παρουσίασαν αύξηση 11,2%. Η Αττική, ωστόσο, στην οποία σημειώνεται το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης, είναι το “οχυρό” που αντιστέκεται στην έξαρση της επιδημίας. Την ίδια ώρα η περιφέρεια καταγράφει σχεδόν τα μισά από τα ημερήσια κρούσματα.
Κι όλα αυτά, βέβαια, δείχνουν, τι άλλο;, τα κενά στον εμβολιασμό. Διότι το ξέρουμε πια καλά. Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη επιτρέπει την αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού.
Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, για τούτο και οι περισσότεροι νομοί είναι στο κόκκινο. Η Αττική, από την άλλη, είναι από τις περιοχές με υψηλό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων κατοίκων – ειδικά ο κεντρικός τομέας (62% στο σύνολο του πληθυσμού).
Παραμένει ο προβληματισμός για τη Β. Ελλάδα
Η αύξηση έως 36% στη Βόρεια Ελλάδα χτυπάει προειδοποιητικό καμπανάκι.
“Ο χειμώνας είναι μπροστά. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να το έχουμε αυτό υπόψη μας και αυτός ήταν και ο λόγος που ανεβήκαμε στη Θεσσαλονίκη με τον Υπουργό, να πούμε ότι χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου. Θέλουμε, λοιπόν, πάρα πολύ να είναι ενήμερος όλος ο κόσμος ότι τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν”, ανέφερε στην ενημέρωση για την επιδημιολογική κατάσταση η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
“Έχουμε μέχρι και διπλασιασμό των νέων κρουσμάτων στην Ξάνθη, αύξηση κατά 60% στη Κοζάνη και περίπου 40% στη Δράμα, στον Έβρο και στην Πιερία”, είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.
Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι ο κορωνοϊός κερδίζει συνεχώς έδαφος μέσα στα σχολεία και επίκειται μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων σε παιδιά τις επόμενες εβδομάδες.
Διαβάστε επίσης
Σε πρώτο πρόσωπο ο Χριστόδουλος Στεφανάδης: Οι δυσκολίες, η έμπνευση και η πορεία στην κορυφή
Οι 5άστερες κλινικές του Άδωνη δια χειρός Πλεύρη και η αποχώρηση των Διοικητών
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να καταψύχουμε τα ψάρια και τα κρεατικά;