Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να καταψύχουμε τα ψάρια και τα κρεατικά;

Μαθήματα συντήρησης τροφίμων για αρχάριους! Η κατάψυξη τροφίμων έχει τα μυστικά της. Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να καταψύξουμε ψάρια και κρέατα.

Η κατάψυξη είναι μια υγιεινή μέθοδος διατήρησης των τροφίμων δίχως συντηρητικά, η οποία ανακόπτει με φυσικό τρόπο τη δράση παραγόντων που προκαλούν αλλοιώσεις στα τρόφιμα.

Το κατεψυγμένο τρόφιμο διατηρεί την ποιότητα, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τη θρεπτική του αξία, εφόσον βέβαια έχει καταψυχθεί σωστά και δεν έχει αποψυχθεί καθόλου μέχρι να φτάσει η ώρα να το αποψύξετε και να το χρησιμοποιήσετε με ασφαλή τρόπο.

Tips για Ψάρια

  • Καθαρίζουμε, αφαιρώντας τα εντόσθια και τα βράγχια, αν δεν αφαιρεθούν τα εντόσθια, κατά την απόψυξη μπορεί αλλοιωθεί το ψάρι. Τα πλένουμε με νερό και τα σκουπίζουμε καλά.
  • Τα συσκευάζουμε χωρίς αέρα. Τα μικρά ψάρια και τα φιλέτα μπορούμε να τα συσκευάσουμε ένα ένα και έπειτα να τα τοποθετήσουμε μέσα σε σακούλα ή αλουμινόχαρτο. Τα μεγάλα ψάρια μπορούμε να τα καταψύξουμε σε σακούλα ή να τα βάλουμε σε ειδικό δοχείο.
  • Διατηρούνται από 3 μήνες, τα παχιά ψάρια έως 5 μήνες τα άπαχα.
  • Τα θαλασσινά πρέπει να συσκευάζονται σε αεροστεγή δοχεία.
  • Όσα έχουν συσκευασία μην την αφαιρέσετε. Όσα είναι σε δίσκους (από φελιζόλ) θα πρέπει να μπουν σε πλαστικές, χάρτινες ή αλουμινίου (κατάλληλες για κατάψυξη) σακούλες. Ο χρόνος ζωής τους είναι γύρω στους 3-4 μήνες.

Tips για Κρέας και κοτόπουλο

  • Αλλάζουμε τη συσκευασία του κρεοπωλείου και το τοποθετούμε σε ειδικές αεροστεγείς σακούλες, για κατάψυξη.
  • Στη συνέχεια, τα καθαρίζουμε καλά και  αφαιρούμε τα εντόσθια γιατί δεν διατηρούνται καλά στις χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Το κρέας στην κατάψυξη μπορεί να συντηρηθεί μέχρι 12 μήνες, αλλά καλό είναι να το διατηρούμε στην κατάψυξη όχι πάνω από 6 μήνες.
  • Να ξέρετε ότι κατά μέσο όρο, το μοσχαρίσιο κρέας διατηρείται για 6 μήνες, το βοδινό για 1 χρόνο, το κατσικίσιο, το πρόβειο για 3 μήνες, το χοιρινό για 6 μήνες και το κοτόπουλο για 5 μήνες.

 

Διαβάστε επίσης

ΠΟΥ: Νέα ταξινόμηση μεταλλαγμένων στελεχών – Στελέχη που μπορεί να αποτελέσουν απειλή

Ποια είναι τα 35 σημεία που θα γίνονται σήμερα, Κυριακή, δωρεάν έλεγχοι για κορονοϊό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.