Κικίλιας: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Ποιοι θα πληρώνουν τα τεστ από την τσέπη τους

Παραμένει το μέτρο αναστολής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου, όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και σε ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση για τα νέα μέτρα, που θα ισχύουν για όσους είναι ανεμβολίαστοι.

Όπως ανέφερε, από τις 13 Σεπτεμβρίου ως τις 31 Μαρτίου του 2022 θα ισχύσουν τα εξής:

  • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα, το οποίο θα πληρώνουν οι ίδιοι, με κόστος 10 ευρώ. Η ψηφιακή βεβαίωση θα ελέγχεται.
  • Όσον αφορά στους μαθητές είναι υποχρεωτικά τα δύο self test την εβδομάδα. Για τους φοιτητές θα ισχύει το εργαστηριακό τεστ μια φορά την εβδομάδα αποκλειστικά με δική τους οικονομική επιβάρυνση.
  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.
  • Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι και όχι οι ανεμβολίαστοι.

Τι θα ισχύει για τους δημόσιους χώρους

  • Στους κλειστούς χώρους εστίασης: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες.
  • Θέατρα, κινηματογράφοι: Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες και ανεμβολίαστους με ράπιντ τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.
  • Κλειστά γυμναστήρια και αθλητικοί χώροι: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες, αλλά και ανεμβολίαστους με ράπιντ τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.
  • Στους υπόλοιπους χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοί του έχουν εμβολιαστεί. Σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Οι ταξιδιώτες με όλα τα μέσα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα τεστ 48 ώρες πριν από το ταξίδι και τα παιδιά πρέπει να έχουν κάνει σελφ τεστ.

Κικίλιας: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Ποιοι θα πληρώνουν τα τεστ από την τσέπη τους
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Πλέον με το εμβόλιο έχουμε την επιλογή που δεν είχαμε πριν, ζούμε στο τείχος ανοσίας ή έξω από αυτό; Τα δεδομένα από τις νοσηλείες των δύο τελευταίων μηνών δείχνουν ότι πρόκειται για την πανδημία των ανεμβολίαστων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ πάνω από το 90% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ COVID-19 είναι ανεμβολίαστο”, είπε ο κ. Κικίλιας.

Εμφανώς φορτισμένος ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη σημασία της μείωσης της διασποράς του κορονοϊού.

“Αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και να προστατέψει. Δεν μπορεί η ζωή μας να αναστέλλεται. Έξι εκατ. πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Μετά τον 15Αύγουστο προστίθενται νέα ραντεβού, χρειαζόμαστε ένα εκατ. εμβολιασμούς ακόμη. Πιστεύω ότι θα το κάνουμε και θα επιδείξουμε υπευθυνότητα και ότι θα επικρατήσει το εμείς του εγώ”, επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.

Στις ανακοινώσεις συμμετείχε και η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

“Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Χωρίς την πρόληψη δεν θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε όλους τους ασθενείς που θα νοσήσουν. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε τα εμβόλια”, τόνισε η κα Κοτανίδου.

Διαβάστε επίσης

Ακραία φτώχεια για 80 εκατ. ανθρώπους λόγω πανδημίας

Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα – Στην απ΄έξω οι ανεμβολίαστοι

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.