Σενάρια και παραφιλολογία τέλος. Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των νέων μέτρων, που θα αφορούν στους ανεμβολίαστους, έχει αρχίσει και είναι ξεκάθαρη η στάση, που θα τηρήσει η κυβέρνηση. Οι ανεμβολίαστοι θα είναι… στην απ΄έξω και η καθημερινότητά τους θα δυσκολέψει αρκετά.
Πρόκειται για επίδειξη δύναμης της κυβέρνησης, που θέλει να δείξει ότι βάζει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο για το καλό της δημόσιας υγείας ή απλά για πολίτες δύο ταχυτήτων, σε μια περίοδο που οι εκκλήσεις για εμβολιασμό έχουν τερματίσει και η ανοσία εξακολουθεί να φαίνεται με το κιάλι;
Τι να περιμένουμε
Πρόγευση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος έστειλε τελεσίγραφο στους ανεβολίαστους, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει όμηρός τους.
Επιπλέον άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και σε άλλους κλάδους του Δημοσίου και ανέφερε ότι θα υπάρξουν διάφορα επίπεδα εφαρμογής των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν:
- Απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους εστίασης σε όσους δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, όπως καφετέριες και εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, θέατρα και σινεμά.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπαίνουν ούτε σε χώρους άθλησης – επί του παρόντος η είσοδος στα γήπεδα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid test).
- Υποχρεωτικό εργαστηριακό τεστ για όλους τους εργαζόμενους, που δεν έχουν εμβολιασθεί, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
- Ένα, ακόμη, μέτρο που συζητήθηκε πολύ αυτές τις μέρες, είναι η επιστροφή της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πηγές σχολίαζαν στο Mononews ότι οι έλεγχοι θα αρχίσουν άμεσα και θα είναι αυστηροί.
Τι γίνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, μετά την οριστική έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BionTech, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στον αμερικανικό στρατό. Ο, δε, δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβάλλει τον εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς και στο προσωπικό των δημόσιων σχολείων.
Παρά τις εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να καθυστερήσει η τρίτη δόση του εμβολίου της COVID-19 και να δοθεί προτεραιότητα στις φτωχές χώρες, στις οποίες ο κορονοϊός θερίζει και ο πληθυσμός είναι απροστάτευτος έναντι της παγκόσμιας απειλής, πολλές χώρες έχουν, ήδη, προγραμματίσει την τρίτη ενισχυτική δόση για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
- άτομα με μεταμόσχευση
- άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
- άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
- άτομα με καρκίνο υπό αγωγή
- άτομα με αιματολογικό καρκίνο έως και πριν από 5 χρόνια
- άτομα σε ανoσοκαταστολή ή και με αυτοάνοσα.
Στη Βρετανία η κυβέρνηση παρήγγειλε άλλα 35 εκατ δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BionTech για να προστατευθεί η χώρα στο μέλλον, όπως είπε.
ΠΗΓΗ mononews
Διαβάστε επίσης
Θετική Ψυχολογία: Πάρ’το αλλιώς και ζήσε καλύτερα
Σεξουαλικός εθισμός – Πώς θα τον αναγνωρίσουμε;
Εξαδάκτυλος: Εάν πιεστεί το ΕΣΥ δεν αποκλείεται νέο lockdown