Καθώς το 4ο κύμα της πανδημίας σαρώνει τους ανεμβολίαστους, έντονη ανησυχία επικρατεί στους επιστήμονες για τις «παρενέργειες» του Δεκαπενταύγουστου οι οποίες θα αποτυπωθούν τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.
Τα ατέλειωτα κορονοπάρτι σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των καλοκαιρινών διακοπών προκαλούν πονοκέφαλο στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, ενόψει ενός πολύ κρίσιμου φθινοπώρου που έχουμε μπροστά μας.
Το ρεύμα του πληθυσμού που έχει κινηθεί προς τουριστικούς προορισμούς, νησιωτικούς ή άλλους, αλλά και προς τους τόπους καταγωγής, είναι πολύ μεγάλο, όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε Αύγουστο. Ωστόσο, η αγωνία πλέον εστιάζεται στη σταδιακή επιστροφή των αδειούχων στα αστικά κέντρα και κατά πόσο στις αποσκευές τους μεταφέρουν και τη μετάλλαξη Δέλτα... καθώς ο κορονοϊός ακολουθεί την κινητικότητα των πολιτών.
Σε αρκετές περιοχές, δε, διευκολύνεται από τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την ελλιπέστατη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και τη μη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε συνδυασμό με την υπερμεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα».
Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές του περασμένου μήνα μέχρι και τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου ο αριθμός των κρουσμάτων υπερτετραπλασιάστηκε.
Εκτός από τη νησιωτική χώρα, και ιδίως την Κρήτη, στο μικροσκόπιο των αρμόδιων επιστημονικών και υγειονομικών αρχών έχει μπει πλέον και η ηπειρωτική, καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σημαντική μετατόπιση του ιικού φορτίου σε πολλές περιοχές της επικράτειας, αλλάζοντας άρδην τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Μετά τους εφήβους και τους νέους, που οδήγησαν το επιδημικό κύμα τον Ιούλιο, τώρα πλήττονται οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 45 χρόνων, οι οποίοι αυξάνουν συνεχώς το ποσοστό τους στα συνολικά κρούσματα κορονοϊού.
Σε ό,τι αφορά το εμβολιαστικό μέτωπο, ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών έχει υποχωρήσει στις 30.000, με τους αρμόδιους να ευελπιστούν για… αυξημένη κινητικότητα πολιτών έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα τις επόμενες εβδομάδες, πριν από την επάνοδο στην εργασία ή στα σχολεία για τους χιλιάδες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Εργαζόμενοι και αναστολή
Τον Σεπτέμβριο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα υποχρεούνται να προσκομίζουν δύο αρνητικά τεστ κορονοϊού, rapid ή μοριακό, σε εβδομαδιαία βάση. Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και υπενθυμίζεται ότι δεν αφορά τους υγειονομικούς εργαζομένους, οι οποίοι, εφόσον δεν εμβολιάζονται, τίθενται σε αναστολή καθηκόντων.
Ο κρίσιμος Σεπτέμβριος για σχολεία, ΕΣΥ
Παράλληλα, οι επιστήμονες παρακολουθούν με αγωνία την επιδημιολογική κατάσταση που διαμορφώνεται και τη διασπορά του κορονοϊού ενόψει και του νέου σχολικού έτους που αρχίζει στις 13 Σεπτεμβρίου καθώς μια ενδεχόμενη επανάλληψη της περσινής χρονιάς με τηλεκπαίδευση θα ήταν καταστροφική για χιλιάδες μαθητές και φοιτητές.
Την ίδια ώρα, το 4ο κύμα και η μετάλλαξη Δέλτα θα δοκιμάσει ξανά τις αντοχές του καταπονημένου συστήματος υγείας. Η αύξηση των εισαγωγών και κυρίως των διασωληνωμένων ασθενών που έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο μήνα, θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα και θα μας απομακρύνουν από την «κανονικότητα».
Η αξία των τεστ
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την αξία του ελέγχου (testing) πριν και μετά τις διακοπές. Απευθύνουν ισχυρή σύσταση προς τους ανεμβολίαστους -και ιδιαίτερα στους νέους- που επιστρέφουν από τις διακοπές, να υποβάλλονται σε self test πριν από το ταξίδι της επιστροφής.
Επιπλέον, τους ζητούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμη και μετά το αρνητικό τεστ για μία εβδομάδα μετά την επιστροφή τους στις οικίες τους, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό με άλλους για να μη γίνουν εστίες υπερμετάδοσης στο περιβάλλον τους και να εφαρμόζουν επιμελώς τα μέτρα ατομικής προστασίας και κυρίως τη μάσκα στις επαφές τους με ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντός τους.
Διαβάστε επίσης
Θεοδωρίδου: Αναγκαίος ο εμβολιασμός των παιδιών έναντι της COVID-19
Νέα Μελέτη: Μεταδίδουν τη μετάλλαξη Δέλτα και οι εμβολιασμένοι