Αντίστροφη μέτρηση για τις επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων. Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε επαγγελματίες Υγείας και στο προσωπικό στους οίκους ευγηρίας, αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα.
Το αμέσως επόμενο σενάριο – εφόσον ανοίξει η συζήτηση – θέλει να σηκώνουν υποχρεωτικά μανίκια τα σώματα ασφαλείας, ο στρατός, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι εργαζόμενοι στα σχολεία, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό.
Την ερχόμενη εβδομάδα – νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί – και υπό την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα και της εκ νέου αύξησης των κρουσμάτων – θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα, βάσει των εισηγήσεων που έχει κάνει η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής.
Τι είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος
«Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς έχει, ήδη, λάβει τη σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Βιοηθικής», γνωστοποίησε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Ερωτηθείσα για τις κατηγορίες εργαζομένων, στις οποίες θα αφορούν οι επικείμενες ανακοινώσεις, η κα Πελώνη συνέστησε «λίγη υπομονή» έως την επόμενη εβδομάδα.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι όσοι επιμένουν να μην εμβολιάζονται, δεν θα απολύονται από την εργασία τους, αλλά θα μεταφέρονται σε θέσεις, στις οποίες δεν θα έχουν επαφή με το κοινό. Μένει να το δούμε.
Αυτά που πρότεινε η Επιτροπή Βιοηθικής
Στα μέσα του Ιουνίου η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, στην εισήγησή της που δόθηκε στη δημοσιότητα, έκανε αναφορά σε προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας».
Όπως τονίζεται, η σύσταση υποχρεωτικότητας αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.
Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή εισηγείται να ακολουθηθούν τρία στάδια:
α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κτλ) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.
β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνο, εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.
Διαβάστε επίσης
Ανοίγουν τα γήπεδα μόνο για εμβολιασμένους φιλάθλους- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας
Διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων σε ανεμβολίαστο 24χρονο με COVID-19 (vid)