Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός για νοσηλευτές και προσωπικό σε μονάδες φροντίδας υγείας

Για υποχρεωτικό εμβολιασμό στις μονάδες Υγείας και το νοσηλευτικό προσωπικό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19. Παράλληλα, ανακοίνωσε την έναρξη της συζήτησης για τις ελευθερίες των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί.

«Αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορονοϊό, το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν μία πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της ιατρικής του 20ου αιώνα αποτέλεσαν οι μαζικοί εμβολιασμοί,υπογράμμισε για να προσθέσει πως «σε λίγο, βέβαια, ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η πολιτεία, θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Πολύ σύντομα, μετά από αίτημα μου θα γνωμοδοτήσει δημόσια η επιτροπή βιοηθικής. Και η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», σημείωσε.

«Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, ωστόσο, θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις. Αναφέρομαι ειδικά σε αυτή τη συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει για τις διευκολύνσεις. Προτιμώ τον όρο αυτόν από τον όρο προνόμια ή ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι πολίτες μας, συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι.

Είναι μια συζήτηση η οποία θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και η επίσημη αφετηρία της θα είναι η χρονική εκείνη στιγμή που όπως είπα πριν, όλοι οι συμπολίτες μας θα μπορούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο το οποίο επιθυμούν να κάνουν.

Και βέβαια ουδείς -να δώσω ένα ενδεικτικό μόνο παράδειγμα- το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας» συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι θα ήθελε το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία, παρά να επιβάλλεται σε αυτήν.

Έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς

«Έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς, 6.200.000 και κάτι συνολικούς εμβολιασμούς, περισσότεροι από 2.300.000 συμπολίτες μας είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο ρυθμός των εμβολιασμών κινείται περίπου στις 100.000 την ημέρα 1% του ελληνικού πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα μέσα από την επιχείρηση «Ελευθερία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα πανελλήνιο εγχείρημα χωρίς προηγούμενο που συνδυάζει, την τεχνολογία από τη μία με το χαμόγελο από την άλλη, μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για τους πολίτες, αλλά πιστεύω και ένα παράσημο για όσους υπηρετούν την επιχείρηση «Ελευθερία».

Ενισχύθηκε το ΕΣΥ

Αναφερόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας,  είπε ότι τους τελευταίους 16 μήνες  ενισχύθηκε με χιλιάδες επαγγελματίες υγείας. «Τώρα προκηρύσσονται ακόμα 600 μόνιμες θέσεις γιατρών και το Σεπτέμβριο άλλες 4.900 θέσεις, πρωτίστως νοσηλευτών.

Παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή πλησιάζουν τις 1.500. Ενώ τα νοσοκομεία μας διαθέτουν πια σύγχρονο εξοπλισμό και οι γιατροί μας τεράστια εμπειρία και όλα αυτά θα είναι πραγματικά κρίμα να ξοδευτούν σε μία αχρείαστη φθινοπωρινή αναμέτρηση με τον ιό» είπε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν τα θεμέλια της επόμενης μέρας για τη δημόσια υγεία, με βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά και στη διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.