Κατ’ οίκον εμβολιασμοί: Σήμερα στη Βουλή οι σχετικές διατάξεις

Εκκινούν, επιτέλους, οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί. Σήμερα ψηφίζονται στη Βουλή οι σχετικές διατάξεις, μετά από πολύμηνη αναμονή.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ακούγαμε από στελέχη της κυβέρνησης ότι είναι βασική προτεραιότητα ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και ειδικά των ηλικιωμένων, που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή και ατόμων με νευρολογικά νοσήματα, που παραμένουν στο σπίτι ή ακόμη και αναπήρων, που ζουν κατάκοιτοι.

Όσοι έχουμε ηλικιωμένους γονείς ή κατάκοιτους ασθενείς στο περιβάλλον μας, “βάζαμε λυτούς και δεμένους”, ρωτώντας εναγωνίως τι θα γίνει και πότε, καθώς η μετακίνηση των συγγενών μας ήταν από απίστευτα δύσκολη έως κυριολεκτικά αδύνατη.

Κι έπρεπε οπωσδήποτε να κάνουν το εν λόγω εμβόλιο. Όχι μόνο γιατί είχαν εξασθενημένο ή και ανύπαρκτο κάποιες φορές ανοσοποιητικό σύστημα – άρα ήταν Νο1 στόχος του κορονοϊού SARS-CoV-2. Αλλά και γιατί, έχοντας πάρα πολλές ώρες την τηλεόραση ανοιχτή, ήταν εκτεθειμένοι συνεχώς σε πληροφορίες για την εξέλιξη της πανδημίας, “βομβαρδίζονταν” από τις ειδήσεις και συχνά ένιωθαν φόβο και ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι. Πολλοί, δε, δήλωναν συχνά την επιθυμία τους να εμβολιαστούν.

Τέλος στην αναμονή

Το πρώτο διάστημα, είναι αλήθεια, η κατάσταση δεν ήταν εύκολη.

Το πρώτο εμβόλιο, που πήρε έγκριση, αυτό των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer/BionTech, είναι ευπαθές. Συντηρείται σε πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που κάθε άλλο παρά κάνει εύκολη την ασφαλή μεταφορά και χρήση του.

Ακολούθησε το… θρίλερ με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις στις χώρες της ΕΕ, οπότε τα εμβόλια δεν έφταναν σε εκείνη τη φάση για όλους.

Η έγκριση του πολυαναμενόμενου εμβολίου της Johnson & Johnson φαινόταν η λύση στο πρόβλημα, μιας που συντηρείται σε κανονικό ψυγείο και, το κυριότερο, θέλει μόνο μία δόση (μονοδοσικό). Άρα μεγαλύτερη ευκολία στη χορήγησή του και μηδέν ταλαιπωρία σε καταπονημένους συνανθρώπους μας.

Ωστόσο σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στα νησιά, ενόψει και του ανοίγματος του Τουρισμού.

Πλέον όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί, η επιχείρηση “Ελευθερία” εξελίσσεται, έχουν ανοίξει όλες οι πλατφόρμες και ήρθε και η ώρα να γίνουν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί.

Θα τους κάνουν ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι θα αποζημιώνονται αποκλειστικά από την Πολιτεία, κανένας πολίτης δεν θα επιβαρύνεται οικονομικά. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν.

Ψηφίζονται οι σχετικές διατάξεις

Εντός της μέρας ψηφίζονται οι κανονιστικές διατάξεις, με τα ποσά που θα καταβάλλονται στους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Την ανακοίνωση έκανε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε, οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί θα γίνονται από ιδιώτες γιατρούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο εμβολιασμός θα μπορεί να γίνεται και στο ιδιωτικό ιατρείο.
«Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δηλώσουν ποιοι γιατροί δέχονται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όπως εξήγησε, άτομα με βαριά αναπηρία, κατάκοιτοι, αλλά και άτομα με σοβαρές ψυχικές ή νευρολογικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, θα μπορούν να καλούν ιδιώτες γιατρούς για εμβολιασμό στο σπίτι.
Βέβαια, όσοι έχουν τη δυνατότητα, θα μπορούν να επισκέπτονται τους γιατρούς και να εμβολιάζονται στα ιατρεία τους.

Το πλαίσιο

Των ανακοινώσεων προηγήθηκε η σχετική συζήτηση των επικεφαλής του προγράμματος με τους εκπροσώπους των ιδιωτών γιατρών.

Η βασική ιδέα είναι να δημιουργηθεί μία «δεξαμενή» ιδιωτών γιατρών έναντι της COVID-19, που, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, θα δηλώσουν αν επιθυμούν ή όχι να συνδράμουν τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

Να μην ξεχνάμε εδώ ότι δεν είναι απλή υπόθεση να πάει ο γιατρός στα σπίτια αυτών των ασθενών. Απαιτείται αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλου, με όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Διότι, εάν τυχόν κολλήσει τη νόσο ένα ευπαθές άτομο, θα κατηγορηθεί ο γιατρός ότι μετέδωσε τον επικίνδυνο ιό κι ας είναι πλήρως εμβολιασμένος.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πολύπλοκο εγχείρημα, μιας και οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες. Επιπλέον δεν έχει γίνει γνωστό πόσα, ακριβώς, είναι αυτά τα άτομα, που μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος, μιας και δεν είναι εφικτό να μετακινηθούν (μη περιπατητικοί ασθενείς).

Η πορεία των εμβολιασμών ανά ηλικία

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, τόνισε ότι «είμαστε αρκετά κοντά στο ποσοστό ανοσίας», υπογραμμίζοντας ότι έχουν διενεργηθεί 8.175.000 εμβολιασμοί.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε, με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.750.000 πολίτες – ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45% – και 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πορεία των εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα, έχει ως εξής:

85+: Το 69% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 70%
80-84: 70% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 71%
75-79: 81% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 83%
70-74: 76% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 77%
65-69: 76% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 77%
60-64: 70% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 72%
55-59: 65% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 68%
50-54: 61% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 64%
45-49: 54% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 60%
40-44: 47% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 53%
35-39: 39% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 43%
30-34: 34% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 40%
25-29: 22% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 33%
18-24: 11% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 20%.

Διαβάστε επίσης:

Σκέρτσος : Υπό μελέτη ο κατ’ οίκον εμβολιασμός

Μέσα στον Ιούνιο οι εμβολιασμοί κατ΄οίκον

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.