Εμβόλιο AstraZeneca: Ώρες αγωνίας για μαζικές ακυρώσεις της δεύτερης δόσης

“Σε αναμμένα κάρβουνα” βρίσκονται οι ιθύνοντες της επιχείρησης “Ελευθερία”, για τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού με το AstraZeneca.

Αφορά σε πάνω από 450.000 πολίτες και εκφράζονται φόβοι για μαζικές ακυρώσεις. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν, ήδη, κάνει την πρώτη δόση, εν μέσω πλήθους ανακοινώσεων, διχογνωμιών, επιστημονικών μελετών και περιστατικών με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και είναι απολύτως λογικό και θεμιτό να έχουν δεύτερες σκέψεις για την ολοκλήρωση του δικού τους εμβολιαστικού προγράμματος.

Συνολικά, όσοι έχουν κάνει μία ή και τις δύο δόσεις του εν λόγω εμβολίου υπολογίζονται σε πάνω από ένα εκατομμύριο.

Ζητούν εξηγήσεις

Το… κερασάκι στην τούρτα ήταν η τελευταία σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να αποφεύγουν να το κάνουν οι κάτω των 60 ετών. Η σύσταση αυτή αλλάζει τα δεδομένα και δεν είναι λίγες οι φωνές από την επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο, που απαιτούν εξηγήσεις.

Αρκετοί επιστήμονες δεν διστάζουν να “αδειάσουν” δημόσια την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, υποστηρίζοντας ότι πιθανές μαζικές ακυρώσεις της δεύτερης δόσης θα αφήσουν ουσιαστικά “ακάλυπτο” ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2. Επιπλέον θα επιτείνουν τη σύγχυση και την αγωνία, που όλο αυτό το διάστημα είναι στο peak…

Να σημειωθεί ότι πολλοί από τους πολίτες, που εγείρουν, πλέον, αντιρρήσεις για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με το AstraZeneca, εμφανίζονται επιφυλακτικοί και για το ενδεχόμενο να κάνουν τη δεύτερη δόση με άλλο σκεύασμα.

Χθες, πάντως, οι ακυρώσεις ήταν κατώτερες του αναμενόμενου, αφού προσήλθε κανονικά στο ραντεβού του το 93% όσων το είχαν, ήδη, κλείσει.

Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει τις μελλοντικές εξελίξεις.

Η δυνατότητα αλλαγής του εμβολίου

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, ανέφερε ότι περίπου 1.300 άτομα, ηλικίας κάτω των 60 ετών, που έχουν προγραμματίσει να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, θα λάβουν ενημερωτικό SMS στο κινητό τους, για να αλλάξουν εμβόλιο, εφόσον το επιθυμούν.

Μέσα σε όλα αυτά, χθες εκδηλώθηκε και νέα επικοινωνιακή προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να στηρίξει την επιχείρηση “Ελευθερία”, παρά το… αλαλούμ, που έχει δημιουργηθεί.

Φτάσαμε τα 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Αντ1 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Τι είπε ο υπουργός Υγείας

”Οι πολίτες, που έχουν, ήδη, κάνει την πρώτη δόση και εκκρεμεί η δεύτερη, θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτός αν υπάρχει αντένδειξη και αίτημα από τον γιατρό τους για κάποιον σοβαρό λόγο”, σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, υπογραμμίζοντας πως κάνει επαγγελματικά και με αφοσίωση τη δουλειά της.

“Όπως γνωρίζετε, ήδη 60 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και όλοι αυτοί θα έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα και θα κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου”.

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.