Πέντε χρόνια COVID-19: Τι μάθαμε για την ανοσία και γιατί η υγεία είναι προτεραιότητα

Πέντε χρόνια είναι πλέον στη ζωή μας η COVID-19 και μάθαμε με έναν σκληρό τρόπο ότι η υγεία πρέπει να είναι προτεραιότητα και πάνω από όλα.

Η πανδημία ξεκίνησε το 2019 και 5 χρόνια μετά υπάρχει ακόμα στη ζωή μας. Πέντε χρόνια και η ανθρωπότητα μετράει πάνω από 7 εκατομμύρια θανάτους και πάνω από 704 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ τα συστήματα υγείας των περισσότερων χωρών μετρούν ακόμα τις συνέπειες της πανδημίας.

Η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν εκπληκτική και τώρα σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να χτίζουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έτσι ώστε να καταπολεμά τέτοιου είδους ιούς.

Πέντε χρόνια COVID-19: Τι μας δίδαξε για την ανοσία;

Η πανδημία έδειξε ότι τα άτομα με προβλήματα υγείας και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έγιναν ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης υγειονομικής περίθαλψης. Απέδειξε επίσης πώς η επιστήμη μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα, καθώς τα εμβόλια βοήθησαν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον ιό. H πανδημία ανέδειξε τη σημασία ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, τονίζοντας την αξία του υγιεινού τρόπου ζωής, της ισορροπημένης διατροφής και του εμβολιασμού. Η COVID-19 μας δίδαξε τελικά ότι η ανοσία δεν αφορά μόνο τα άτομα αλλά τη συνεργασία όλων, καθώς τα μέτρα υγείας σε όλη την κοινότητα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Ανοσία μετά την COVID-19

Τι χρειάζεται το ανοσοποητικό σύστημα:

1. Υγιεινή διατροφή

Τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει τη σημασία μιας υγιεινής διατροφής, ειδικά όταν πρόκειται για την οικοδόμηση του ανοσοποιητικού. Μία ισορροπημένη διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Ακόμα περιλαμβάνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και D, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά και φυτικές ίνες όπως το γιαούρτι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, κάτι που είναι απαραίτητο για την ανοσία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά μια ισορροπημένη διατροφή σε άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19. Αναφέρει ότι καλό είναι να καταναλώνονται 2 φλιτζάνια φρούτα (4 μερίδες), 2,5 φλιτζάνια λαχανικά (5 μερίδες), 180 γραμμάρια δημητριακά και 160 γραμμάρια κρέας και φασόλια κάθε μέρα. Το κόκκινο κρέας μπορεί να καταναλωθεί 1−2 φορές την εβδομάδα και τα πουλερικά 2−3 φορές την εβδομάδα.

2. Τακτική άσκηση

Ένα άλλο σημαντικό μάθημα οικοδόμησης ανοσίας μετά τον κορωνοϊό που μάθαμε είναι να ασχολούμαστε τακτικά με σωματικές δραστηριότητες. Απλές δραστηριότητες όπως περπάτημα, γιόγκα ή κολύμπι για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα είναι απαραίτητες. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος και της ανοσολογικής απόκρισης.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heliyon , αναφέρει ότι η σωματική δραστηριότητα ήταν πιο αποτελεσματική από τις συμβατικές μεθόδους θεραπείας για την προώθηση της ανάκτησης των πνευμονικών λειτουργιών μετά την COVID.

3. Ποιοτικός ύπνος

Ένας καλός τρόπος για να χτίσετε ανοσία είναι να κοιμάστε επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό. Έτσι, η αποφυγή των οθονών πριν τον ύπνο και η διατήρηση ενός τακτικού κύκλου ύπνου είναι πολύ ευεργετική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραψε ότι περίπου το 77% των ανθρώπων που είχαν αναρρώσει από την COVID-19 παρουσίασαν διαταραχές ύπνου, εκείνη την εποχή.

4. Διαχείριση άγχους

Το χρόνιο στρες αποδυναμώνει επίσης το σώμα. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA, ανέφερε ότι η κατάθλιψη, το άγχος, η μοναξιά και η ανησυχία για την COVID-19 αναφέρθηκαν από πολλούς ανθρώπους, από ένα χρόνο μετά την πανδημία. Η εξάσκηση της επίγνωσης, του διαλογισμού ή της βαθιάς αναπνοής βοηθάει στην ηρεμία.

5. Ενυδάτωση

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, αναφέρει ότι η αφυδάτωση των ανώτερων αεραγωγών αυξάνει τους κινδύνους αναπνευστικών ασθενειών από την COVID-19 έως το άσθμα και τη ΧΑΠ. Η κατανάλωση τουλάχιστον 8-10 ποτηριών νερό καθημερινά υποστηρίζει την παραγωγή λέμφου και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης

Γιορτές είναι, θα περάσουν – Πώς θα διώξετε την κατάθλιψη που σας προκαλούν

ΕΟΔΥ: Συμβουλές για την πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων την περίοδο των γιορτών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.