Βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος υπεύθυνη για το long COVID

Μία βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος, το οποίο αποτελεί το «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου, μετά από λοίμωξη με τον κορωνοϊό και την COVID-19, φαίνεται να είναι η αιτία για τις  μακροχρόνιες σωματικές και ψυχιατρικές επιπτώσεις της ασθένειας, το γνωστό long COVID. Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Brain.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης χρησιμοποίησαν μαγνητικούς τομογράφους εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης για να σαρώσουν τον εγκέφαλο 30 ατόμων, που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρή λοίμωξη COVID-19 στις αρχές της πανδημίας και πριν από τη διάθεση των εμβολίων.

Όπως εντόπισαν, η λοίμωξη από COVID-19 δημιουργεί βλάβες στην περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους που σχετίζεται με τη δύσπνοια, την κόπωση και το άγχος. Το εγκεφαλικό στέλεχος συνδέει τον εγκέφαλο με τον νωτιαίο μυελό και είναι το κέντρο ελέγχου που ρυθμίζει πολλές βασικές ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός, ο πόνος και η αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τη φλεγμονή του εγκεφαλικού στελέχους, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η άνοια.

Τρισδιάστατες προβολές του εγκεφαλικού στελέχους υγιών συμμετεχόντων (πάνω) και ασθενών (κάτω). Credit: University of Cambridge

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Υπογεννητικότητα: Χωριά δεν έχουν καταγράψει ούτε μία γέννηση εδώ και χρόνια

Eπιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο μαρούλι που έχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Α

Άδωνις Γεωργιάδης: Η εξομολόγηση για τη μητέρα του στο Λαϊκό νοσοκομείο που συγκίνησε

Εξώδικο του ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για την είσπραξη του clawback

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.