ΚΕΘΕΑ: Νέο, Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο

Ως σημαντική, χρήσιμη και ουσιαστική χαρακτηρίζεται η λειτουργία του Πολυδύναμου Συμβουλευτικού Κέντρου Χανίων, του ΚΕΘΕΑ, το οποίο από την έναρξη λειτουργίας του το 2020 μέχρι και το τέλος του 2023 πήραν υπηρεσίες 319 άμεσα εξυπηρετούμενοι και 542 έμμεσα εξυπηρετούμενοι (γονείς, συγγενείς).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αξιολόγησης του ΚΕΘΕΑ, ο αριθμός των άμεσα εξυπηρετούμενων αφορά, 121 ενήλικες που κάνουν χρήση παράνομων ουσιών, 29 εφήβους και νεαρούς ενηλίκους που κάνουν χρήση παράνομων ουσιών και 169 άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με νόμιμες εξαρτήσεις.

Αύξηση αλκοολισμού 

Το ανησυχητικό είναι πως παρατηρείται αύξηση των γυναικών άνω των 40 ετών με θέματα αλκοολισμού ενώ έχουν δημιουργηθεί πιάτσες στην περιοχή των Χανίων τόσο ενηλίκων όσο και ανηλίκων, που είναι διαφορετικές μεταξύ τους.

Από τα πρόσωπα που ζήτησαν παροχή υπηρεσιών από το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο Χανίων, οι υπεύθυνοι και επιστήμονες -108 άτομα – τα παρέπεμψαν σε επόμενη φάση θεραπείας και συγκεκριμένα 46 ενήλικες που κάνουν χρήση παράνομων ουσιών, 122 εφήβους και νεαρούς ενήλικες που κάνουν χρήση παράνομων ουσιών και 60 άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με νόμιμες εξαρτήσεις.

Υπηρεσίες Πολυδύναμου Συμβουλευτικού Κέντρου

Το Κέντρο του ΚΕΘΕΑ,  παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε άτομα που κάνουν περιστασιακή χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (παράνομων ή νόμιμων) ή συστηματική χρήση ουσιών διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας ή εμφανίζουν προβληματική ενασχόληση με το διαδίκτυο ή και τα τυχερά παιχνίδια. Ενώ πολύ σημαντική είναι και η παροχή υπηρεσιών του κέντρου, στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Αγιάς και στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων.

Στα Χανιά οι υφιστάμενες δομές που αφορούν τις εξαρτήσεις είναι, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, η Μονάδα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στα Χανιά και το Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ. Αυτό δείχνει ότι στα Χανιά δεν λειτουργούσε, καμία υποστηρικτική δομή που να απευθύνεται στον χρήστη, έφηβο ή ενήλικο, ο οποίος κάνει περιστασιακή χρήση παράνομων ουσιών ή και συστηματική χρήση διατηρώντας παράλληλα ένα ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργικότητας, συστηματική χρήση αλκοόλ ή εμφανίζει προβληματική ενασχόληση με το διαδίκτυο ή και τα τυχερά παιχνίδια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ που αφορούν στις εκτιμήσεις και κριτικές των χρηστών του, αλλά και πολιτών, η λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου στα Χανιά είναι απαραίτητη ενώ σύμφωνα με τις απαντήσεις σε σχετική ερώτηση, το 100% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι, η μέχρι σήμερα επίδραση της λειτουργίας της μονάδας στην τοπική κοινωνία ήταν σημαντική έως και πολύ σημαντική.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε έγκειται και η δικτύωση του με άλλους φορείς, όπως με τα Κέντρα Κοινότητας και τα Παραρτήματα Ρομά των Δήμων Χανίων και Σούδας, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο του νομού Χανίων, το Χαμόγελο του Παιδιού, Συλλόγους Νέων, Συσσίτια, Τοπικές Εφημερίδες και διάφορους συλλόγους που εδρεύουν στην περιοχή των Χανίων.

Είναι σημαντικό επίσης πως το Πολυδύναμο Κέντρο παρέχει υπηρεσίες σε ενήλικους και έφηβους με θέματα ναρκωτικών όπως κάνναβη, κοκαΐνη, τζόγου, στοίχημα και αλκοόλ. Ως εκ τούτου αναλαμβάνει δράσεις πρόληψης στην Εκπαιδευτική Κοινότητα δηλαδή σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, καθώς και παρεμβάσεις στην Κοινότητα αλλά και δράσεις ενημέρωσης στο πλαίσιο του street work.

Διαβάστε επίσης 

Δράσεις ΚΕΘΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Ακτινολόγος μπήκε μαζί στον αξονικό με εγκαταλελειμμένο βρέφος, όπως θα έκανε η μητέρα του

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.