Δ. Νικοπούλου (Sandoz): Η επόμενη μέρα, η έρευνα & ανάπτυξη για τα βιοομοειδή και το μυστικό της ισορροπίας

Η γενική διευθύντρια της φαρμακευτικής εταιρείας Sandoz Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Δήμητρα Νικοπούλου, είναι μια νέα, δυναμική γυναίκα, με πείσμα, όραμα και όρεξη για δουλειά. Ξεκίνησε τα επαγγελματικά της βήματα στο οικογενειακό φαρμακείο, εργάστηκε σε πολυεθνικές εταιρείες και από το 2018 ανήκει στο δυναμικό της Sandoz, της φαρμακευτικής που πριν από λίγο καιρό αποσχίστηκε από τη Novartis.

- Advertisement -

Με 1.500 φάρμακα στο ευρύ της χαρτοφυλάκιο (59 στην Ελλάδα), η Sandoz καλύπτει πολλές θεραπευτικές κατηγορίες και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στον τομέα των γενόσημων και των βιοομοειδών φαρμάκων, με μακρόχρονη ιστορία. Άλλωστε λάνσαρε το πρώτο βιοομοειδές φάρμακο στον κόσμο το 2006.

Μέσα στην επόμενη πενταετία η Sandoz ετοιμάζει 35 νέα λανσαρίσματα. Στη χώρα μας είναι η Νο1 εταιρεία βιοομοειδών από άποψη χαρτοφυλακίου, με 8 μόρια διαθέσιμα στην τοπική αγορά.

Δ. Νικοπούλου (Sandoz): Η επόμενη μέρα, η έρευνα & ανάπτυξη για τα βιοομοειδή και το μυστικό της ισορροπίαςΗ κα Δήμητρα Νικοπούλου, η οποία ανέλαβε πριν από λίγους μήνες τα νέα της καθήκοντα, αναλύει τους στόχους της για την επόμενη μέρα στην εταιρεία, εξηγεί με απλά λόγια τι εννοούμε, όταν λέμε βιοομοειδή φάρμακα, και  μοιράζεται μαζί μας το μυστικό για την απόκτηση της πολυπόθητης ισορροπίας στη ζωή.

- Advertisement -

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, που μας παραχώρησε η γενική διευθύντρια της Sandoz Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας.

Κυρία Νικοπούλου,  η πρόσφατη απόσχιση από τη Novartis Hellas σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Sandoz. Ως επικεφαλής της Sandoz στην Ελλάδα, πώς βλέπετε να διαγράφεται η επόμενη ημέρα για την εταιρεία; Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι σας για το επόμενο διάστημα;

Η απόφαση του spin off της Sandoz σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία προέκυψε μετά από ενδελεχή στρατηγική ανάλυση, δημιούργησε μια ανεξάρτητη εταιρεία – ηγέτη στα γενόσημα και στα βιομοειδή φαρμακα. Η κίνηση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες και πλεονεκτήματα για τη Sandoz και τους μετόχους της.

Για εμάς η επόμενη μέρα, ως αυτόνομη εταιρεία, μας βρίσκει πιο ευέλικτους, με μεγαλύτερη εστίαση στον τομέα μας, δηλαδή σε γενόσημα και σε βιοομοειδή φάρμακα, ενώ μας δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουμε επιχειρησιακά βάσει μιας πιο εξατομικευμένης στρατηγικής. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την ευκαιρία να ορίσουμε πιο ξεκάθαρους στόχους, να βελτιστοποιήσουμε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, να ενδυναμώσουμε την κουλτούρα μας και, κυρίως, να επενδύσουμε εκεί, που χρειάζεται, για να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τον σκοπό μας.

Βασική μας προτεραιότητα παραμένει η αφοσίωση στον σκοπό μας, δηλαδή να παρέχουμε περισσότερα, ποιοτικά και πιο προσιτά από οικονομική άποψη φάρμακα σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη. Οι επιχειρηματικοί μας στόχοι είναι οι εξής:

  • Ενδυνάμωση της συμμετοχής μας στον εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική.
  • Ενίσχυση της παρουσίας μας με τα προϊόντα μας, τόσο του υπάρχοντος, αλλά και του διευρυμένου μελλοντικού μας χαρτοφυλακίου.
  • Διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου και αποτελεσματικού επιχειρησιακού μοντέλου.
  • Αφοσίωση στην εσωτερική μας κουλτούρα και περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μας.

Μιλώντας εκ μέρους όλων στη Sandoz Ελλάδος, θα ήθελα να σας μεταφέρω ότι προχωρούμε με ενθουσιασμό στο νέο κεφάλαιο της ιστορίας μας, έχοντας θέσει ισχυρές βάσεις και την κατάλληλη στρατηγική προετοιμασία, για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας και τη δημιουργία πρόσθετης αξίας για τους ασθενείς και τους συνεργάτες μας.

Η Sandoz είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παίκτες στον τομέα των γενόσημων και βιοομοειδών φαρμάκων, με μακρόχρονη ιστορία. Ποια είναι τα κορυφαία προϊόντα, με τα οποία έχει συνδεθεί η Sandoz; Ποια νέα προϊόντα πρόκειται να κυκλοφορήσουν προσεχώς στην αγορά;

Στη Sandoz είμαστε πράγματι περήφανοι για την ιστορία μας και τη σημαντική επιστημονική κληρονομιά μας, η οποία αριθμεί μία σειρά από σημαντικές πρωτιές, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής του Calcium Sandoz το 1929, της πρώτης από του στόματος πενικιλίνης το 1951, της πρώτης ανασυνδυασμένης ιντερφερόνης άλφα το 1980 και το πρώτο βιοομοειδές φάρμακο στον κόσμο το 2006.

Αυτή τη στιγμή διαφοροποιούμαστε από το χαρτοφυλάκιο μας, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 1.500 φάρμακα, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών κατηγοριών, όπως η ογκολογία, η ανοσολογία, το καρδιαγγειακό σύστημα, οι λοιμώξεις, νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος και άλλα.

Αυτά συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας περίπου μισού δισεκατομμυρίου ασθενών σε όλο τον κόσμο και στην απελευθέρωση σημαντικών πόρων για τα συστήματα υγείας.

Ειδικότερα, στην ελληνική αγορά, η Sandoz διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 59 προϊόντων, ενώ προγραμματίζουμε περισσότερα από 35 νέα λανσαρίσματα μέσα στην επόμενη πενταετία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται σημαντικά βιοομοειδή σε τομείς όπως η Ανοσολογία, η Νευρολογία, η Ογκολογία κ.ά.

Δώστε μας μερικές επιπλέον πληροφορίες για τα βιοομοειδή φάρμακα…

Ένα βιοομοειδές είναι, με πολύ απλά λόγια, ένα παρόμοιο φάρμακο με ένα άλλο βιολογικό φάρμακο, που έχει, ήδη, πάρει άδεια κυκλοφορίας (αποκαλούμενο και φάρμακο αναφοράς) και του οποίου η πατέντα έχει λήξει. Για να εγκριθεί, πρέπει να επιδείξει αντίστοιχο επίπεδο ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, επιδεικνύοντας μη κλινικά σημαντικές διαφορές με το προϊόν αναφοράς.

Ενώ τα βιολογικά φάρμακα έχουν φέρει επανάσταση στη θεραπεία πολλών σοβαρών, απειλητικών για τη ζωή και χρόνιων ασθενειών, η ανάπτυξή τους είναι συνήθως κοστοβόρα.

Έτσι τα βιοομοειδή φάρμακα, ανάλογα με τις πολιτικές που εφαρμόζονται από τις Αρχές Υγείας της κάθε χώρας, έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την πρόσβαση στη θεραπεία, να αυξήσουν τις θεραπευτικές επιλογές για τους επαγγελματίες της υγείας και να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση κόστους.

Η Sandoz είναι παγκόσμια ηγέτιδα στην ανάπτυξη, παρασκευή και διάθεση βιοομοειδών, με 8 προϊόντα διαθέσιμα στην αγορά και άλλα περίπου 25 μόρια υπό ανάπτυξη.

Στην Ελλάδα είμαστε η Νο1 εταιρεία βιοομοειδών από άποψη χαρτοφυλακίου με 8 μόρια διαθέσιμα στην τοπική αγορά.

Ποιο είναι το επενδυτικό και οικονομικό αποτύπωμα της Sandoz σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα;

H Sandoz διαθέτει 18 μονάδες παραγωγής – εκ των οποίων οι 13 βρίσκονται στην Ευρώπη – και 6 κέντρα ανάπτυξης νέων προϊόντων παγκοσμίως.

Το εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας αφορά τόσο στις μονάδες παραγωγής, όσο και στην εσωτερική ανάπτυξη. Ενδεικτικά αναφέρω ότι περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια έχουν δεσμευτεί σε μια νέα ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής βιοομοειδών και επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια για την βελτίωση των εσωτερικών μας δυνατοτήτων σε αυτόν τον τομέα, ενώ για το καθετοποιημένο δίκτυο παραγωγής αντιβιοτικών μας, που είναι και το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, οι επενδύσεις ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια δολάρια.

Στην Ελλάδα στόχος μας είναι να ακολουθήσουμε την ανοδική τάση της παγκόσμιας ανάπτυξης, αυξάνοντας τις ικανότητές μας και το χαρτοφυλάκιο μας, με στόχο να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα ποιοτικά και προσιτά φάρμακα, που χρειάζονται.

Πώς σχολιάζετε την τρέχουσα κατάσταση του φαρμακευτικού κλάδου στη χώρα μας; Ποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν στη φαρμακευτική πολιτική κατά τη γνώμη σας;

Αν και αυτή είναι μία αρκετά πολύπλοκη και εκτενής συζήτηση, επιγραμματικά θα μπορούσα να αναφέρω τα δύο πιο σημαντικά κατά τη γνώμη μου ζητήματα, που αφορούν στον ευρύτερο φαρμακευτικό κλάδο στη χώρα μας.

Το πρώτο είναι ότι, όπως είναι ήδη γνωστό, ο φαρμακευτικός κλάδος στην Ελλάδα, παρά την σημαντική συνεισφορά του στην οικονομία και στην απασχόληση, δέχεται σημαντικές πιέσεις μέσω των rebates και του clawback, με αποτέλεσμα το ύψος των συνολικών επιστροφών να αγγίζει μέχρι και το 70% στα νοσοκομειακά φάρμακα. Είναι θετικό ότι αυτή η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει από τις Αρχές, με σκοπό να εντοπιστούν λύσεις και δομικές παρεμβάσεις, για να μειωθεί η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και να παραμείνει ο κλάδος ανταγωνιστικός και βιώσιμος.

Το δεύτερο αφορά στους χρόνους, που απαιτούνται, για να γίνουν διαθέσιμα τα προϊόντα στους ασθενείς. Φάρμακα, όπως τα γενόσημα και τα βιοομοειδή, τα οποία προσφέρουν εξοικονομήσεις στα συστήματα υγείας, θα μπορούσαν να εισάγονται με πιο σύντομες διαδικασίες τιμολόγησης και αποζημίωσης, ώστε να επωφελούνται άμεσα οι ασθενείς και οι δημόσιοι προϋπολογισμοί για το φάρμακο.

Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη απορρόφηση των γενόσημων και των βιοομοειδών στην Ελλάδα;

Τα γενόσημα και τα βιοομοειδή φάρμακα αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως σε όγκο, που αντιστοιχεί σε περίπου 25% του συνολικού κόστους. Η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να αναπτυχθεί σταθερά κατά την επόμενη δεκαετία, καθοδηγούμενη από τις δημογραφικές τάσεις και από τη συσσώρευση των λήξεων των πατεντών άλλων φαρμάκων.

Σε ό,τι αφορά στα επίπεδα χρήσης γενόσημων στην Ελλάδα, έχουμε ακόμη σημαντικό δρόμο, καθώς τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά. Ακούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, για την πρόθεση να αυξήσει τα ποσοστά αυτά. Τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης θα είναι σημαντικά, τόσο για το κράτος, όσο και για τους ασθενείς.

Νομίζω είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η συνεισφορά του κλάδου των γενόσημων και των βιοομοειδών φαρμάκων στην υγειονομική περίθαλψη και ότι η συζήτηση και η θέσπιση ευνοϊκότερων πρακτικών μπορούν να αποφέρουν μία σειρά θετικών αλλαγών, όπως η συνολική εξοικονόμηση πόρων, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η πρόληψη ζητημάτων ελλείψεων / διαθεσιμότητας και κυρίως η βελτίωση της πρόσβασης περισσότερων ασθενών σε ποιοτικά και οικονομικά σκευάσματα. Από πλευράς μας σκοπεύουμε να εντείνουμε τον διάλογο σε αυτό το θέμα, ώστε να βοηθήσουμε επαγγελματίες υγείας, ασθενείς και λοιπούς φορείς, να κατανοήσουν τα οφέλη της χρήσης των γενόσημων και των βιοομοειδών φαρμάκων.

Το 2023 αναλάβατε επικεφαλής της Sandoz Ελλάδος. Μιλήστε μας για την πορεία, που ακολουθήσατε, μέχρι να αναλάβετε αυτή τη θέση…

Σπούδασα στη Φαρμακευτική Αθηνών και ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στην Κλινική Φαρμακολογία. Αφού εργάστηκα πρώτα ως φαρμακοποιός στην οικογενειακή μας επιχείρηση, αποφάσισα να δοκιμάσω τον χώρο τον φαρμακευτικών εταιρειών, ξεκινώντας από τις κλινικές μελέτες σε πολυεθνική στην Ελλάδα. Αγάπησα τον χώρο και η επιθυμία μου να αναπτυχθώ σε αυτόν με οδήγησε στην απόφαση να κάνω ένα MBA στο εξωτερικό, όπου και απορροφήθηκα από άλλη πολυεθνική φαρμακευτική στον τομέα του marketing. Στη συνέχεια εντάχθηκα στο δυναμικό της Sandoz.

Είμαι στην εταιρεία από το 2018 σε διάφορους ρόλους και γεωγραφίες, με τελευταίο – πριν από την επιστροφή μου στην Ελλάδα – στα κεντρικά της εταιρείας μας στην Ελβετία ως Head of CEO office, όπου κυρίως διαχειριζόμουν την παγκόσμια στρατηγική της Sandoz.

Σίγουρα κάθε βήμα και κάθε απόφαση είχαν τις δικές τους προκλήσεις. Η προσαρμογή σε νέα αντικείμενα, βιώματα, ανθρώπους και κουλτούρες χρειάζεται επιμονή και συνειδητή προσπάθεια. Αυτό, που με κινητοποιεί ήταν μια εγγενής περιέργεια και ο ενθουσιασμός να μάθω και να εκτεθώ σε όλα αυτά τα νέα ερεθίσματα.

Δεν θα μπορούσα, όμως, να μην αναγνωρίσω σε αυτό το σημείο, πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά των εξαιρετικών συνεργατών, που βρέθηκαν στον δρόμο μου κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας και των οποίων η συμβολή ήταν καθοριστική για την αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων.

Αισθάνομαι επίσης πολύ τυχερή και περήφανη για τους ανθρώπους της ελληνικής μας ομάδας, που με την πολύπλευρη εμπειρία, το ήθος και την αφοσίωσή τους, κατορθώνουν σημαντικό έργο και διευκολύνουν την επαγγελματική μας καθημερινότητα.

Σε πιο προσωπικό επίπεδο, πώς έχει επηρεάσει η ανάληψη της γενικής διεύθυνσης της εταιρείας την καθημερινή σας ζωή εκτός του χώρου εργασίας;

Καταρχάς η ανάληψη αυτής της θέσης ήταν ένας εξαιρετικός λόγος να επιτρέψω στην Ελλάδα και να είμαι πιο κοντά στην οικογένεια, στους φίλους μου και στη θάλασσα.

Πέραν τούτου, επιδιώκω, παρά τις αυξημένες επαγγελματικές απαιτήσεις, να βρίσκω χρόνο για αυτά που αγαπώ. Πιστεύω ακράδαντα ότι η διατήρηση αυτής της ισορροπίας είναι απαραίτητη, για να μπορέσει ο καθένας μας να είναι αποδοτικός, να επιτύχει τους στόχους του και, κυρίως, να είναι ολοκληρωμένος.

Διαβάστε επίσης

Έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη καταγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα: «Πλοήγηση σε Αχαρτογράφητα Νερά»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.